A felelősség

június 24, 2010    
Kategória: Ifjúság

Valamennyien elszámolással tartozunk magunkért és másokért. Nem elszigetelten éljük az életünket, ezért nem mindegy, hogy viszonyulunk a közösséghez, amelybe, amelyekbe tartozunk. Úgy kell berendezni az életünket, hogy lehetőleg ne okozzunk kárt, kellemetlenséget senkinek.

Fordítva is igaz, a közösség felelőssége az, hogy ne bánjon kesztyűs kézzel azokkal, akik felelőtlenségükkel, figyelmetlenségükkel kárt okoznak.

Felelősséggel tartozol továbbá magadnak azzal, hogy óvod egészséged, mozogsz, mértékletes vagy az étkezésben, és talán itt nem kell említeni az italt, dohányt meg a narkót…

Ügyelj arra, hogy életed, viselkedésed jó, vagy rossz példa lehet. A Téged tisztelőket felemelheted vagy lezüllesztheted. Jobb helyeken divat az egészség, a környezet óvása, a pazarlás mellőzése.

Különösen nagy a felelősségünk nekünk, fölnőtteknek, hogy életünkkel példát mutassunk felnövő gyermekeinknek, illetve józan mérlegelésre késztessük őket például a kapcsolataik kialakítása terén. Vajon milyen édesanyák, édesapák lesznek belőlük, ha képtelenek lesznek gátat szabni elszabaduló ösztöneiknek?

Ballépéseink, tévedéseink, elvtelen engedékenységünk súlyos következményekkel lehetnek utódainkra, még dédunokáink is szenvedhetnek miattuk. Nagy büntetés látni, ha ezt megérjük. Előzzük meg!


Következik, a lelkiismeretesség

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kérlek, írd meg a véleményed!