A gerincesség

június 20, 2010    
Kategória: Ifjúság

A szüleinken kívül néhányan meghatározó hatással bírnak mentalitásunk kialakulására. Számomra ilyen egyéniség volt Bognár Elek. Nem tudom, hogy kerültem valamikor, nagyon fiatalon az Építők Műszaki Klubjába, a Petőfi Sándor utcába, de azt tudom, hogy életre szóló lecke volt a vele való néhány találkozás, melyeken igyekezett az ifjúságot rávenni a tiszta beszédre, az elfogadható viselkedésre, emlékeztetni az örök emberi értékekre… A napokban, valamelyik antikváriumban kezembe került egy kézirata 1973-ból, „Műszakiak magatartása” címmel. Meghatódottan olvastam Lexi bácsi, a szocializmus kellős közepén írott sorait a gerincességről, barátságról, kölcsönös tiszteletről, vagy a szociális otthon előtt a gyermekeit hasztalan váró nénikéről, lényegében magatartásunk következményeiről. Örömmel ajánlom ezt az újra felfedezett kincset, picit átdolgozott formában gyermekeink és talán mindnyájunk figyelmébe.

A gerincesség

Gerinces, aki az elnyomottak, üldözöttek, jobb sorsra érdemes emberek érdekei mellett kiáll, és küzd a sérelmes bánásmód megszüntetéséért. A gerincesség szilárd, megalkuvás nélküli erkölcsi magatartást jelent. Az ilyen emberektől távol áll az erkölcsi törvények kijátszása mondjuk a „szemesnek áll a világ” felkiáltással.

Hallottad az „üzemi szarkák” kifejezést? Valamikor így nevezték azokat, akik ha kell, ha nem, valamit hazavittek a munkahelyükről „jó, ha van a háznál”, mondták. A gerinces embertől akkor is távol áll az ilyesmi, ha a többiek megengedik maguknak. Ma senkit nem érdekel fél méter drót, vagy egy vacak szerszám – sokkal rosszabb a helyzet. Százezrekkel, milliókkal manipulálnak a fiktív számlákat kiállító vállalkozók, üzletemberek, és ha nem figyelsz, magad is részese lehetsz a zavaros seftelésnek.

Tegyél azért, hogy vége legyen a környezetedben a gerinctelenségnek. Ha hibáztál, nézz magadba, és mielőbb korrigáld! Állj ki a gyengék mellet akkor is, ha az érdekeid ezzel ellentétesek. Igyekezz azok közé tartozni, akik sem megfélemlítésre, sem anyagi előnyökért nem adják be a derekukat, hanem megmaradnak a tisztesség útján, maradéktalanul, kibúvók nélkül…


Következik, a felelősség

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

2 válasz   “A gerincesség”
 1. Toni szerint:

  Kedves Attila! Szép gondolataid reméljük termékeny talajra hullanak. Toni

 2. P.B. szerint:

  Nagyon jó lesz ez a jellemesség, gerincesség témakör!!
  Még keresztényekre is ráfér! :( Sajnos….
  Várom a következő fejezeteket! :)
  Béla

Kérlek, írd meg a véleményed!