A GPS – áldás, vagy átok?

szeptember 1, 2009    
Kategória: Ifjúság

GPS műholdak a Föld körülA GPS (Globális Helymeghatározó Rendszer) eredetileg katonai célra készült. Feladat az, hogy valós időben (real time), méteres pontossággal meg lehessen a segítségével határozni egy tárgy helyét a Földön, illetve a Földfelszín 500 km-es környezetében, hogy ezeknek az adatoknak (térbeli koordinátáknak) a segítségével rakétákat és egyéb hadi eszközöket lehessen irányítani, minél pontosabban célba juttatni.

A rendszer működésének a lényege az, hogy 24 db, 40 ezer km magasan repülő műhold folyamatosan közli rádióhullámok segítségével a saját pozícióját. A Föld bármely pontjáról 7-12 műhold folyamatosan látszik. Ezek segítségével a GPS vevők, melyek nem mások, mint sokcsatornás rádióvevők, kiszámítják a saját helyüket. Ez egy elég bonyolult algoritmussal oldható meg, ezért a GPS vevő a rádión kívül egy nagy teljesítményű mikroprocesszort is tartalmaz a számítások elvégzésére.

GPS satellitA folyamatos vétel miatt, két mérési pont távolságából, és az igen pontosan meghatározott eltelt időből a vevő mozgási sebessége, sőt térbeli mozgási iránya is meghatározható.

A GPS rendszer üzemeltetéséhez rendkívül összetett technikai háttér kell. A legfejlettebb űrtechnológiai és méréstechnikai módszerek alkalmazása teszi lehetővé a működését. Minden műholdban van egy atomóra. Ezeknek teljesen összehangoltan kell járniuk a pontos eredmény érdekében.

A GPS fénysebességgel érkező rádióhullámokat vesz. A 12 látható műholtról 12 csatornán érkeznek az adatok, amelyeket mindenek előtt szét kell választani.

A GPS a föld alatt, a lakásokban nem használható, mert a nagyon „halk” rádióhullámok nem hallatszanak a barlangokban, sőt a lakásokban sem.

Mire használható?

Régészek Leica GPS vevővel Amikor lehetővé tették a GPS rendszer polgári (nem katonai célú) alkalmazását, rendkívül széles körben elterjedt a használata. Nagyon gyorsan megjelentek a GPS vevőbe épített térképek, melyek lehetővé tették egy adott pont geográfiai helyének pontos meghatározását, majd a közlekedés optimalizálását: mindenek előtt egy adott hely leggyorsabb, vagy legrövidebb idő alatt történő megközelítését.

Például a régészek milliméter pontosságú helymeghatározásra képesek a lézer vezérlésű GPS kiegészítőkkel.

A GIS technológia összekapcsolja a GPS által mért koordinátákat tetszőleges egyéb adatokkal egy adatbázisban. Ilyen adatok lehetnek, az adott pontban mért csapadék mennyisége, az ott lakó emberek száma, stb.

A GIS másik fontos tulajdonsága, hogy az adatokat térben, grafikus formában meg tudja jeleníteni.

Ezt már mindenki ismeri...A GPS legismertebb használati módja a közlekedés irányítása. Egyre jobban előtérbe kerül a gyors megközelíthetőség mellett a forgalmi dugók elkerülése.

Ha egy GPS vevőt kiegészítünk egy rádióadóval, mely a koordinátákat továbbítja egy feldolgozó központba, akkor tökéletesen pontosan követhetjük egy költöző madár útját, vagy egy vállalat teherautóinak mozgását. Ez utóbbit nevezik flottavezérlésnek, ami a szállítóeszközök optimális kihasználását teszi lehetővé.

A bőr alá ültethető adó-vevő segítségével megfelelő informatikai háttérrel, a teljes populáció nyilvántartható lenne, mely igen nagymértékben korlátozhatná a személyes szabadságot, ahogy a Jelenések könyvében olvashatod a 13. fejezet 17. versében: „…hogy senki se vehessen, se el ne adhasson semmit, hanem csak akin a fenevad bélyege van, vagy neve, vagy nevének száma.”

A geocaching

Túrista GPSDe most a kétségbeesés helyett inkább beszéljünk egy érdekes sportról, a geocaching-ről, amely összekapcsolja az informatikát és a természetjárást a GPS segítségével.

Röviden az a lényege, hogy a geocaching közösség tagjai a világban elrejtenek geoládákat, bemérik a pontos koordinátájukat, és az Interneten publikálják. Geoládát oda tesznek, ahol valami érdekes dolog található. Mint például egy szép természeti környezet, műemlék. Ahhoz, hogy igazolni lehessen, hogy megtaláltuk, minden láda tartalmaz egy jelszót, sőt ajándék is van benne. Természetesen csak akkor illik kivenni valamit, ha mi is teszünk bele hasonló értékű „kincset”.

Ha nyaralni megyünk valahová, akkor célszerű megnézni, hogy az adott hely környezetében vannak-e geoládák. Ha igen, letöltjük a GPS-ünkbe a koordinátákat, és megkereshetjük őket. Minden geoláda megtalálás pontot ér, a verseny célja minél több pont megtalálása, vagy inkább az, hogy minél több érdekes helyre eljussunk. A pontot akkor kapjuk meg, ha az Interneten a geoláda oldalán beírjuk a megtalált láda jelszavát.

A geocachingnek vannak szabályai, hiszen a geoládák egy része természetvédelmi területen található. Ezeket a szabályokat a „cachikett” tartalmazza.

A geoládáknak több típusa van:

 • Hagyományos: általában konyhai doboz ajándékokkal és a jelszóval.
 • Virtuális: a jelszó, pl. egy felirat egy műemlék oldalán. Ezt legtöbbször városokban alkalmazzák.
 • Multi: a jelszót egy láda sorozat utolsó tagja tartalmazza. Ennek segítségével egy nagyobb környéket be tudunk járni.

Egy geoláda a "kincsekkel"A magyar geocaching társadalom nagyon színvonalas, több mint 2500 geoláda található az országban. A hivatalos honlap címe: http://geocaching.hu/

A nemzetközi geocaching oldal címe:
http://www.geocaching.com/

A geocaching nagyszerűsége abban rejlik, hogy egy durva, katonai célra kitalált rendszert nagyon szellemesen alakított át békés, nemzeteket összekötő barátságos sporttá, a számítógépek mögött görnyedő ifjúságot a természetbe irányítja. A geoládákhoz írt sok-sok bejegyzéseből az évek során a hely történetéről képet kapunk.

Kirándulás a Vértesbe

Ha felkeltette az érdeklődésedet ez a pár sor, akkor tarts velünk a hétvégén a Vértesbe, hogy együtt fedezzük fel GPS segítségével ennek a gyönyörű, vadregényes helynek a szépségeit. Szeptember 6-án (vasárnap) 8:30-kor indulunk autókkal a Kövér Lajos utcából. Szeretnénk bejárni az érdekes gerinceket az alábbi geocaching oldalak ajánlása szerint:

GCKGNC: http://geocaching.hu/caches.geo?id=741
GCREDL: http://geocaching.hu/caches.geo?id=671

Bárkit hívhasz, aki nem rühell 10-15 km-t kutyagolni, és nem esik kétségbe egy-két susnyákos láttán. Autóval megyünk Gántra, esetleg egy-két szép / érdekes helyet (Viadukt Torbágyon, stb.) felkeresünk. Gánton bevetjük magunkat az erdőbe, és a GPS-ünkre, meg a természet-ismeretünkre hagyatkozva megpróbáljuk a jelzett helyeket felkeresni, általában nem a turista utakon.

Pár éve már jártunk erre, néhány képen talán ismerősökkel is találkozhatsz… Hű, hogy szalad az idő!

Szeretettel várunk Benneteket: Jeney Anna és a papája

„Kérlek, ne vigyél el semmit, csak a fotóidat;
ne hagyj ott semmit, csak a lábnyomaidat;
ne ölj meg semmit, csak az idődet!”

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

8 válasz   “A GPS – áldás, vagy átok?”
 1. SzFeri szerint:

  Nekem nagyon tetszett a cikk!!!! :-)
  Mennék is szivesen, de dolgozom, és utána is van programom.

  Szerintem nagyszerű dolog ez a műholdas technika, bár az a fenevados bélyeg dolog kicsit félelmetes, dehát ez van, vagy ez lesz…
  Én azt szoktam mondani, hogy ha valaki nem tesz semmi rosszat, akkor nem mindegy, hogy tudják, hogy hol van, és mit csinál? Talán nem ez korlátoz engem a szabadságomban, hanem inkább az, hogy ezt felhasználva reklámokkal bombáznak, mint pl. a gmail leveleken is. Biztosan megfigyeltétek, hogy ha írtok egy levelet mondjuk egy technikai cuccről, akkor nagy a valószinűsége, hogy a jobb oldalon azzal a dologgal kapcsolatban ontja a reklámokat.
  A legdúrvább az, hogy majd nem adhatunk-vehetünk a bélyeg nélkül. De kérdés, hogy azt mi megérjük-e…
  Mi ezekről a véleményetek?

  De nézzük inkább a műholdak jó oldalát, mert tényleg zseniális, amit ezzel a technikával lehet csinálni. Jó dolog a GPS, meg ez a geocaching, bár az utóbbit még nem próbáltam, egyszer lehet, hogy megteszem.
  Úgy gondolom, hogy szinte mindenből ki lehet hozni a jót, csak megfelelően kell használni. Az ember is ilyen… :-)

 2. Galambér szerint:

  Tegnap hallottam, hogy a jó kis bőr alá ültetett, GPS-szel felszerelt személyi azonosító már a múlté. Itt a nanotechnológiás megoldás, melynek működése a következő: Megvárunk egy jó kis világjárványt (illetve már itt is van a H1N1), és olyan hisztériát rendezünk a média segítségével, hogy mindenki észnélkül szaladjon beoltatni magát a filléres (1000.- Ft körüli) oltóanyaggal. Na, a trükk itt következik: Az oltóanyag nanotechnológiás személyi azonosítót tartalmaz. Az oltás fő célja egyáltalán nem az influenza elleni védelem, hanem az, hogy titokban a szervezetedbe kerüljön a vakcinába kevert, elrejtett nanochip. A dokinak (akinek dunsztja nincs arról, hogy milyen világméretű gazemberségnek a részese), az a feladata, hogy felírja, hogy az adott jelzésű dózist kinek adta be. Ez visszakerül a megfelelő adatbázisba, és ezzel a dolog el is van rendezve. Illetve nincs, mert most jut az eszembe, hogy akik annyira okosak, mint mi, és ravaszul nem mennek el beoltatni magukat, azoknál egy egyszerű vérvétellel meg lehet állapítani, hogy megpróbálták átverni a rendszert. Nakérem, azokra vár Amerikában a sok százezer már elkészült koporsó, melyeket a Youtube-on vidáman tanulmányozhattok…

  Vagy lehet, hogy ez is csak egy, a napjainkat (főleg a webet) elöntő orbitális szamárságok között?! Remélem Ti is jól szórakoztatok rajta, és nem eszerint fogtok dönteni ősszel, hogy mentek-e H1N1 oltásra vagy nem :-)

 3. F.Zsolt szerint:

  Sziasztok!Szerintem Áldás a GPS egy nagyon szuper segitö dolog az ember életében,és nagyon sokan használják a mindennapi életben és nem kell ilyen vallásos nagyon keresztül nézni hanem lazán.Persze ha az embernek békessége van csak akkor,mert ami az Urtol van abban az embernek békessége van ugyanis ez a Szentszellem vezetése a békesség!Dicsöség Istennek!Az meg hogy az ördög késöbb ezt a GPS-t mire fogja majd felhasználni az kit érdekkel már addigra mi már ugy sem leszünk itt mert Jézus addig viszajönn és elragad Halleluja!Ámen!F.Zsolt

 4. Gabor szerint:

  Ez aztán egy igazi 21. századi kirándulás volt!

 5. Gabor szerint:

  Amúgy gratulálok Anna szép kis cikket hoztál össze a gps-ről. :-)

 6. kiss gábor szerint:

  Szerintem is nagyon jó dolog a GPS, ha megfelelő áron lehetne kapni (és ez csak idő kérdése) akkor én is vennék egyet a munkámhoz a kocsimba. (ugyan is a térképet mér rongyosra forgattam)Meg hát ez tipikusan a kés effektusa. Ugyan is a késsel mint tudjuk, kenyeret is lehet vágni, meg embert is ölni. meg az atom is ilyen. a leg- környezetbarátibb energiaforrás, de ha robban…
  Ugy hogy szerintem ne lássuk ezt az ’ördögtől ’valónak. meg hát az Antikrisztus sokkal kifinomultabb rendszerrel fog működni. de az már a jövő titka hogy hogyan!
  Kiss Gábor

 7. Attila szerint:

  Kedves Jeney Anna
  Óriási a technikai tudásod.Arra tippelek,hogy ezt nem a civil életben szedted össze.De én is tudok pár dolgot.I972-ben a NASA kikísérletezett egy babszem nagyságú chipet de talán ez rossz szó rá talán I0 000 áramkörrel.Katonáéknál egyszerűen etted a bablevest és mivel rágni nem volt időd egészben nyelted le,ez a viselkedés kontroláló így egyszerűen bekerült a szervezetedbe és a tápcsatornában,nyelőcső,gyomor egyszerűen megtapadt.I976-ban a NASA ezt átadta a japánoknak akik ezt I986-ra rizsszem nagyságra miniatűrizálták,másfél millió áramkört tartalmazott és testmelegre un. Selfcharging lítium akkut. I985-ben a fejlesztés alatt már beültették háziállatokba és 5000 svéd üzletemberbe.Még a NASA kutató jöttek rá,hogy a test két legmelegebb pontja az ember hajhatára illetve a jobb kézfej csuklója.Ezzel egyidőben az USA-ban Indiana államban elkészült egy computer ami egyidőben 900 billiárd frekvenciát képes ellenőrizni.Namármost betesznek rólad egy fotót megadják a chiped adófrekvenciáját.ABBAN A PILLANATBAN LÁTJÁK AMIT LÁTSZ ÉS HALLJÁK AMIT HALLASZ.A SZEMEID AZ Ő VIDEOCAMERÁIK,A FÜLEID MEG A MICHROPHONJAIK.Mert a chip egyszerűen rákapcsolódik a KÖZPONTI IDEGRENDSZEREDRE mint egy pióca.Controlálni tudják a viselkedésedet,olyan betegségeket tudnak okozni a szervezetedben amilyet akarnak a rádióhullámokkal,ezt hívták REH-nek teljes nevén Rádió Electronikai Harcnak.Az ellenség viselkedés controlálása.Akikbe bármilyen chip került azokkal bármit megtehettek a saját kiképzőik.<Na ez a durva.Méghogy nincs FÖLD ALATT AKTÍVAN MŰKÖDŐ RÁDIÓHULLÁM?Csak ezt nem kötik az orrotokra.Piramis mintára fölépített R-L-C rezgőkör.I984-ben láttam olyan 30 csatornás URH rádiót,mint most a Nokia Chocolate mobil,barlang vagy vasbeton bunker mélyén is KRISTÁLYTISZTÁN FOGTA AZ ÖSSZES ADÓT egy db litium gombelemmel kb,I/4-d watt teljesítménnyel. Most tőled kérdezek valamit Kedves Galambér.A H1N1 vakcinával a véráramba kerülő nanochip hogyan találja meg a fejbőröd hajhatárát,vagy a jobb kézfejed csuklóját?
  Testvéri Üdvözlettel Attila

 8. Galambér szerint:

  Attila írta:

  Kedves Galambér.A H1N1 vakcinával a véráramba kerülő nanochip hogyan találja meg a fejbőröd hajhatárát,vagy a jobb kézfejed csuklóját?

  Ajjaj, eddig olyan jól megvoltam, most viszont nagyon zavarban vagyok… Ha azonban jobban végiggondolom, lehet, hogy a nanochip-nél és hasonlóknál sokkal jobban kellene rettegnünk a fizikai, szellemi környezetszennyezéstől, ellenőrizetlen, zavart okozó információk tömegétől, ami a weben akadálytalanul terjed, elvonva a figyelmet a valóban fontos, megoldandó dolgokról.

Kérlek, írd meg a véleményed!