A hülyeség kora (The Age of Stupid)

december 17, 2009    
Kategória: Kitekintés

Age of stupidMa este (2009. december 17.) 18:30-kor a Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központban 1088 Bp. Reviczky u. 6. (a Kálvin tér közelében) ingyenes filmvetítésen vehettek részt, ahol bemutatják a fent jelzett című filmet. Részlet a port.hu kritikájából:

„Pedig kétség nem fér hozzá, hogy katasztrófa vár reánk, vagy 2055-ben, ahogy ez a film is sugallja, vagy korábban, vagy későbben. Nyilvánvaló, hogy a Föld energia- és egyéb ásványkészletei végesek, a Föld már nem sokáig képes eltartani ezt az elképesztően felelőtlen életformát folytató homo sapienst. Mi, akik megnézzük ezt a filmet, már tudjuk ezt, azoknak kéne látni, akik ezzel nincsenek tisztában, azt viszont nem tudom, hozzájuk hogyan fog ez a film eljutni. Főleg felsőbb (értsd.: politikai ÉS gazdasági) akarat híján. (A televíziót mindenesetre hasznosabb médiumnak gondolom ez ügyben, mint a mozit, míg van a hagyományos értelemben televízió!) Így a Katrina-hurrikánt túlélő ökológus, a bájosan naiv angol ökohippi pár, a legszimpatikusabb arc, a 80 éves alpesi túravezető vagy a nigeri orvostanhallgató lány hiába mond érdekes, megdöbbentő és szívszorító dolgokat, csak bólogathatunk, hogy nincs ez így jól. ÉS MINDEN MARAD A RÉGIBEN. Bombát nekik, mondhatnám, ha már a propagandafilm sem működik, csak hát egy környezettudatos filmkritikus sem használ bombát.

Maga, A hülyeség kora című film amolyan vitán felül jó szándékú, még illedelmesen provokatív, bájosan suta grafikai és dramaturgiai megoldásokkal operáló propagandafilm, mely valódi dokumentumfelvételekkel próbálja megteremteni saját hitelét. Sajnos, például az angol ökohippi pár mi tagadás, meglehetősen ostoba naivitása a nevetést, az indiai repülőtársaság tulajdonosa értetlenséget, a film egésze pedig leginkább a tehetetlen dühöt váltja ki belőlem, a nézőből, és ez nem biztos, hogy a legjobb hatás, mit az Ügyben elérhet. Ez a film alkotóinak sara, élén Franny Armstrong rendezővel; ez a hang az amolyan szüfrazsettes, „béketankos” utcai tüntetésekhez talán elég, főleg, hogy a sok környezettudatos és csinos csajhoz könnyebben csapódnak a fiúk is, azonban a film éppen azokhoz nem fog eljutni, akikhez nagyon, de nagyon kellene. Vagy ha eljut, akkor azok „már megint ezek a hippik!” felkiáltással el is intézik. És marad minden a régiben, az idők végezetéig, azaz legfeljebb 2060-ig.”

Kinek ajánljuk?

  • Környezetszennyezőknek.
  • Olajmágnásoknak.
  • A fogyasztói társadalom tagjainak.

Kinek nem?

  • Cinikusoknak.

Ha esetleg meg akarod nézni, itt azt is megteheted:


Tovább, ha még mindig érdekel: http://www.nelegyhulye.hu/

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

Egy válasz   “A hülyeség kora (The Age of Stupid)”
  1. bealina szerint:

    Szerintem meg kellene nézni más témákat is.A klímaváltozás svindli,a genetikai szennyezés mind mind jó téma. https://www.youtube.com/watch?v=KJCkqQCtuZQ
    https://www.youtube.com/watch?v=LiK4R39zhcw&spfreload=10

Kérlek, írd meg a véleményed!