Hol van az igazság?

március 29, 2009    
Kategória: Tanítás

Ha megismerjük az igazságot, az igazság szabaddá tesz… Ez volt a vezérgondolata Ernő mai tanításának. Az igazsággal mint fogalommal sokszor visszaéltek a történelemben, sőt az egyházban is. Vélt ismerete, birtoklása privilégiumokkal járt, illetve jár.

Az igazság nem információ, sokkal több. Hatalom, mely szabaddá tud tenni. Hasonlóan hatalom mint a hazugság, mely viszont bilincsbe ver, megkötöz. A megismert igazság akkor működik, ha alá is vetjük az életünket. A helyes választás a hazugság és az igazság között méltóságot jelent.

A helytelen istenkép hazugságháló, félelmet okoz, megakadályozza, hogy rábízzam az Úrra az életemet. A Bibliában személyként jelenik meg az igazság, ő Jézus, aki nem vállal közösséget a hazugsággal. Az ő ismerete vezet el a szabadsághoz.

Sajnos vallásos, keresztény hazugság is létezik. Önbecsapás, amikor az életünk és elveink ellentmondanak egymásnak, irigység és viszálykodás van közöttünk. A jó tanító képes magával szembenézni, őszintén vállalni és korrigálni a tévedéseit. Isten ismeri az életedet, óriási baki erről megfelejtkezni – a tanítóra súlyosabb ítélet vár.

A hazugság úgy rossz ahogy van, de Isten hatalma átformál bennünket, ha imádjuk, keressük, ha akarjuk, hogy együttműködjön velünk. Az életünket megváltoztató igazság gazdag, gyönyörűséges, boldogító és szabaddá tesz, felemel, ünneppé teszi az életedet.

Ernő könnyed, sztereotípiáktól mentes, üdítő beszédében még a kognitív disszonanciáról is beszélt, de azt inkább hallgassátok meg (az egész tanítással) együtt ezen a linken

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kérlek, írd meg a véleményed!