Agymosás

február 2, 2010    
Kategória: Ifjúság

Az egyik barátom küldte – érdekességként – az alább látható videót. Némi hezitálás után, mindenekelőtt azért – mert tetszett a zenéje – beszerkesztettem a honlap ajánlójába, amiből aztán szelíd botrány kerekedett.

Az ismerősöm másnap feldúltan közölte, hogy elküldte valakinek a honlap címét, mire az illető, a videó miatt, a legdrasztikusabban, visszavonhatatlanul megszakította vele a kapcsolatot. A mese szerint csak annyit közölt, hogy egy olyan emberrel, aki egy ilyen agymosó szekta tagja, nincs mit kezdenie…

Talán érdemes néhány percet szentelnünk ennek a dolognak… Később megtudtam, hogy a videó (talán a zavaros felirata is erre utal) valójában azzal a céllal került a YouTube-ra, hogy prezentálja, már a gyerekekből is bolondot csinálnak egyesek…

Vajon örülnénk-e, ha ilyenek lennének a gyermekeinket? A gyerekek képesek-e ilyen mértékben megérteni, átélni Isten szeretetét? Képesek-e ennek feldolgozására, netán ehhez is fel kell nőni? Van-e jelentősége annak, hogy katarzisainkat milyen formában éljük meg?

Ebben a gyülekezetben nem jellemzőek a filmen látható jelenetek, a karizmatikus közösségekben itt-ott tapasztalható temperamentumos megnyilvánulások. Valahogy így alakult a közösség természete. Fontosnak tartjuk a szabadságot, megértjük azokat is, akik lelkük csendjében visszafogottan, vagy kezüket az ég felé emelve, könnyeik között keresik, és élik meg Istennel való kapcsolatukat.

Az agymosás pedig egyáltalán nem áll tőlünk távol. A pazarló, a fejlődést csak a fogyasztás növekedésében elképzelni képes környezetünkből, iszonyatos mértékben dől a véleményünket áthangoló információáradat, melyet hetente egyszer-kétszer kimosni – Isten jelenlétére hangolva magunkat – bizony nem árt.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

5 válasz   “Agymosás”
 1. Gabor szerint:

  Ajánlom mindenki figyelmébe a 8. zsoltárt, mely leírja Isten igenis szeretné a gyerekeket is bevonni a Királyság építésébe:
  2 Ó, URunk, mi Urunk! Mily felséges a te neved az egész földön, az égen is megmutattad fenségedet!
  3 Gyermekek és csecsemők szája által is építed hatalmadat ellenfeleiddel szemben, hogy elnémítsd az ellenséget és a bosszúállót.
  4 Ha látom az eget, kezed alkotását, a holdat és a csillagokat, amelyeket ráhelyeztél,
  5 micsoda a halandó – mondom -, hogy törődsz vele, és az emberfia, hogy gondod van rá?

  Jézus nem gyakran haragudott, ezért szerintem fontos tudni, mire reagál így:

  Márk 10
  13 Ekkor kisgyermekeket vittek hozzá, hogy megérintse őket, a tanítványok azonban rájuk szóltak.
  14 Amikor ezt Jézus észrevette, megharagudott, és így szólt hozzájuk: „Engedjétek hozzám jönni a kisgyermekeket, és ne tiltsátok el tőlem őket, mert ilyeneké az Isten országa.
  15 Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten országát, mint egy kisgyermek, semmiképpen sem megy be abba.”
  16 Ekkor átölelte és kezét rájuk téve megáldotta őket.

  Jézus nem változott meg, ha akkor így kiállt a gyerekek mellett, hogy hadd érintsék őt, akkor most is ez az akarata.

 2. Gabor szerint:

  Még egy ígéret, amely napjainkban teljesedik be. Péter pünkösdi prédikációjában hozza elő Jóel szavait:
  15 Mert nem részegek ezek, ahogyan ti gondoljátok, hiszen a nap harmadik órája van.
  16 Hanem ez az, amiről Jóel így prófétált:
  17 Az utolsó napokban, így szól az Isten, kitöltök Lelkemből minden halandóra, és prófétálnak fiaitok és leányaitok, és ifjaitok látomásokat látnak, véneitek pedig álmokat álmodnak,
  18 még szolgáimra és szolgálóleányaimra is kitöltök azokban a napokban Lelkemből, és ők is prófétálnak.

 3. gegabi szerint:

  Én már nagyon várom, hogy a mi gyerekeink is ilyen módon éljék át Isten jelenlétét az alkalmainkon. Ezek a gyerekek biztos nem fognak az osztálytársaikra fegyvert stb… Ilyen agymosásra vágyunk mindannyian, hogy Isten gyönyörködjön a mi gyermeki hitünkben és a gyermekeinkben pláne. Nincs messze tőlünk ez.Nekem is a fenti igék jutottak eszembe, ahogy megnéztem a videót.

 4. SzFeri szerint:

  Igen!!!
  Én is egyetértek a fentiekkel!
  És most szombaton Sharonékkal meg is tapasztalhattunk egy kis darabot ebből, azaz Isten országából! Bizony, szükség van néha az agymosásra, pozitív értelemben.
  A hitetlen emberek pedig nem tudják, hogy mit jelent az, amikor Isten végez el bennünk ilyen csodálatos munkát. Aki pedig egyszer megtapasztalja, az máskor is vágyni fog Isten jelenlétére!!!! :-)
  Remélem, hogy nálunk is ez valaminek a kezdete, és egyelőre a jelek erre utalnak. Csak maradjunk Istennek ebben a folyamában!

 5. Jeneyné Somogyi Margit szerint:

  A gyerekek nagyon fogékonyak mind a jóra mind a rosszara. Ha akarjuk, ha nem eltanulják tőlünk azokat amiket tőlünk látnak. Ahogyan viszonyulunk a tanáraikhoz, ahogyan beszélünk a szomszédjainkkal …., ők azokat mintaként elteszik a kis memóriájukba. Ha hallja a Tv műsorban, hogy hogyan lehet szidni, becsmérelni a másikat, akkor azt hiszi a gyerek, hogy ez a természetes. Hogy melyik mintát érdemes a gyerek elé tárni azt hiszem nem kérdéses. Ha a szeretetet, a békét az egymásra figyelést tanulja meg, akkor csak jót tanul meg. És akkor ezek a gyerekek tiszetetet adnak és tiszteletet kapnak. És ha felnő, akkor biztos, hogy nem kerülnek be az esti adásba, hogy milyen tragédiát okozott valahol egy sötét éjszaka. Mai társadalomban egyre kevesebben vállalják, fel a célirányos nevelést. Az olyan szeretetteljes nevelést ahol tetteivel azonosak a szavai. Vizet prédikál és vizet is iszik. És ha hiteles valaki, akkor azt a gyerekek észreveszik és követik. Követik, azért mert szeretik azt a felnőttet és olyanokká szeretnének válni. És ha az Isten drága elfogadó szeretetét is érzékelik, ebben a felnőttben, akkor fogékonnyá válnak az Isten dolgaira is. Egy gyermekre sem lehet ráerőltetni olyan dolgot, amit saját jó szándékából nem akar. Ami erőszak abban nincs szeretet amiben nincs szeret ott nincs felszabadultság, ahol nincs felszabadultság ott nincs békesség, ahol nincs békesség, ott nincs öröm, vidámság, kacagás…. És tudjuk, hogy mind ez csak Istennél található meg. És aki kételkedik az előző mondatokkal kapcsolatban és a képsorokkal kapcsolatban, annak azt javaslom, hogy hajrá, nézz mögé a dolgoknak: „keresd először Isten királyságát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak neked.” Egyébként pedig Isten fia Jézus így tanított: „Bizony, mondom néktek: aki nem úgy fogadja az Isten királyságát, mint egy kisgyermek, semmiképpen nem megy be abba.” Legyünk mi felnőttek is olyanok, mint a kisgyermekek és akkor nem fogunk a megbotránkozás kövébe orra bukni. :-)

Kérlek, írd meg a véleményed!