Antiókhiai gyülekezetek építése

március 4, 2009    
Kategória: Tanítás

Szerző: John Eckhardt

Ahhoz, hogy olyan gyülekezetet plántáljuk és neveljünk fel, amely természetében, struktúrájában, életvezetésében és szolgálatában az antiókhiaihoz hasonlít, apostoli bölcsesség szükséges. A legtöbb pásztor, akivel találkoztam, azt gondolta, hogy antiókhiai típusú gyülekezetet épít, azonban nem ez az építkezés modellje valósult meg szolgálata nyomán, hanem az előző generációk öröksége szerinti rossz minta, ún. ’áldás-modell’.

Az antiókhiai gyülekezet az apostoli gyülekezet modellje. A jeruzsálemi volt az első, apostolok által kormányzott gyülekezet, de a Szent Szellem fókusza az antiókhiai gyülekezetre is átkerült. Antiókhiából indult el ugyan is Barnabás és Pál, majd a későbbiekben Pál és Silás szolgálata. Az antiókhiai gyülekezet olyan szellemi központtá vált, ahonnan nemzetekre hatást gyakorló apostoli csapatok indultak el.

Isten olyan apostoli munkát indított el Antiókhiában, amely stratégiai gyülekezetek alapítását eredményezte. A korinthusi, a filippibeli, a kolossebeli, az efézusi és a thesszalonikai gyülekezet egyaránt az antiókhiai gyülekezetből kiinduló munka eredményeként jött létre.

Az antiókhiai gyülekezet egy térséget kormányzó apostoli gyülekezetet képvisel. Olyan gyülekezetet, amely terhet visel a nemzetekért és a Nagy Küldetés teljesítésére fókuszál.

Ez a gyülekezet egyedülálló a tekintetben, hogy képes betölteni Isten tervében a stratégiai gyülekezet szerepét. Ha egy helyi gyülekezetnek megvan ez a képessége, akkor befolyást fog gyakorolni a fennhatósága alá tartozó területekre, régiókra.

A modellek azért fontosak, mert adnak egy mintát, amelynek nyomán építkezhetünk. Vigyáznunk kell arra, hogy ne emberi tradíciók, hanem bibliai minták alapján építkezzünk. Az apostoli gyülekezetek a gyülekezetek prototípusai, olyan modellek, amelyek tükrözik az Isten által a mennyből rendelkezésre bocsátott példákat és mintákat. Minden generációnak szüksége van olyan modellekre, amelyek hatást gyakorolnak arra az adott generációra. Ezek a gyülekezetek kijelentés által épülnek fel. Az apostolok pedig bölcs építők (1 Kor. 3,10.), akik nem a sokak által követett emberi minták, hanem kijelentés alapján építkeznek.

Jonathan David a következőt állítja: „Apostoli bölcsesség kell ahhoz, hogy olyan gyülekezetet plántáljuk és neveljünk fel, amely természetében, struktúrájában, életvezetésében és szolgálatában az antiókhiaihoz hasonlít.” A legtöbb pásztor, akivel találkoztam, azt gondolja, hogy antiókhiai típusú gyülekezetet épít. A további beszélgetések során azonban fény derül arra, hogy nem így van, mivel a legtöbb pásztor nem az építkezés modellje, hanem az áldás-modell alapján építkezik.

Az antiókhiai gyülekezet tizenkét jellemzőjét szeretném a továbbiakban ismertetni. Ha ez a tizenkét jellemvonás megtalálható egy helyi gyülekezetben, akkor az hatást fog gyakorolni a generációjára. Ezek olyan állandó tényezők, amelyeknek minden generációban meg kell lenniük. Bizonyos dolgok időről időre változnak, de az állandó tényezők ugyanazok maradnak.

1. Áttörő hívők

2. Evangelizáció

3. Apostoli közreműködés

4. Kegyelem

5. Csapat szolgálat

6. Tanítás

7. Jótékonyság (Adakozás)

8. Prófétai szolgálat

9. Pluralitás a vezetésben (Presbitérium)

10. Szolgálat az Úrnak

11. Ima és böjt

12. Kiküldő gyülekezet

A folytatás itt…

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

2 válasz   “Antiókhiai gyülekezetek építése”
  1. Jeney Attila szerint:

    Ez az anyag nagyon jó, csak egy kicsit hosszú. Megérne egy átdolgozást, mely mondjuk egy oldalnyi terjedelemben kiemelné a lényeget a lustább és/vagy felszínesebb olvasók kedvéért.

  2. Vajda Timi szerint:

    Szerintem is jó az anyag. Megéri, hogy kicsit félretegyük a lustaságot, vagy épp felszínességet… :)

Kérlek, írd meg a véleményed!