Az Ég és a Föld…

március 3, 2010    
Kategória: Misszió, Vajdaság

Megrendítő élményeket élhettünk át utunk során. Isten munkálkodik, akkor is, ha éppen semmit nem látunk belőle, és akkor is, ha támadások sorozata vesz is körül bennünket. Megígérte ezt az Ő szavával, hogy mindvégig velünk marad, ez a biztos, mert ha az ég és a föld elmúlik is, az Ő szava akkor is megmarad, ezért nem kell félnünk, és szüntelenül lehet erőnk, hitünk, sőt örömünk, hála ezért Neki, a mi csodálatos Istenünknek!

Igor egy kis cigány kisfiú, ki nagyon rossz körülmények között él. Apukája börtönben van, anyukája egyedül neveli őt és a két testvérét. Az Anyuka, Hajnalka is beteg sokat van kórházban, ilyenkor az utcán vannak egész nap a gyerekek, sokszor nem is esznek. Egy omladozó házban laknak, és az egész család írástudatlan. Igornak sikerült egy szponzort találnunk, ki havonta támogatja a CSP program keretében. Ennek az a célja, hogy Igor iskolába járhasson. Mikor bementünk hozzájuk, hogy a támogatást átadjuk nekik, láttuk, hogy Igor jobb keze be van kötve. Nagyon megrendített minket, ami történt, játék közben egy fejszével a két középső ujját levágták.

Egy másik családban, kiket szintén rendszeresen látogatunk és segítünk, egy másfél éves, gyönyörű, kisfiú égett meg.

Isten országa nem beszédben áll, hanem erőben, 1Kor.4:20. Az evangélium ereje képes békességet nyújtani a fájdalmak, és a „nem értem” időszakokban. A szegényeknek az evangélium hirdettetik. Csodálatos dolog mikor a szegények bizonyságot tesznek az Ő gazdagságukról, ilyenkor örül a Menny.

A 2=1 házasság misszió európai vezetői is velünk jöttek erre az utunkra, nagyon jó volt, ahogyan szolgáltak az Íjúság felé szombat este. A házasság és a jegyesség szintén egy nehéz terület itt. Kevesen házasodnak össze törvényesen, hiszen nagyon fiatalok még, amikor összeállnak, és Szerbiában sem lehet 18 év alatt házasodni. De nem ritka sajnos, hogy 12-13 éveseknek már gyermekeik vannak, és 26 évesen akár már nagyszülők. Tanítani kell őket a szövetség fontosságára. A válás ennek ellenére ritka közöttük, miután, mint „házasok” összeköltöztek, komolyan veszik, sőt esküvőt is tartanak, persze mindez nem törvényes.

Vasárnap, mint a magyar, mint a roma Istentiszteleten is szolgáltak a házasság témában, örömmel fogadta a tanítást a gyülekezet. Generációs beidegződések vannak, és először meg kell érteniük, hogy miért is rossz ilyen fiatalon, gyermekként „házasságot” kötni. Isten tud világosságot adni ebben a dologban is, Ő képes letörni a vaszárakat, és a vakok szemeit megnyitni. Nagyon várjuk és reméljük, hogy az Úr ezen a területen is fog áttörést adni.

Sokszor a nyomorult háttér miatt történnek így a dolgok, annyira szegény a család, hogy bele kényszerül a fiatal lány, hogy „férjhez” menjen, mert így már nem terheli a szüleit. Ezzel a problémával gyakorta találkozunk. Ez hasonló, mint a lopás, azért lopnak sokan, mert már annyira éhesek, vagy, mert annyira fáznak. A gyerekek ezt tanulják a szüleiktől, így ők is ezt teszik, lelkiismeret furdalás nélkül.

Tudjuk és hisszük, hogy Isten képes ezen változtatni, hiszen ezért vagyunk ott. De, ha tudsz hittel imádkozni ezekért, a dolgokért, akkor kérünk, hogy tegyed!

Szeretnénk most tavasszal arra tanítani és ösztönözni őket, hogy, akinek van egy kis földje, az ássa fel. Vetőmagot, krumplit, dughagymát szeretnénk vinni nekik, hogy a család alap szükségletét meg tudják termelni, ha bármilyen formában tudsz ebben segíteni, azt hálásan megköszönjük.

Sajnos hazafelé a kocsink megint elromlott, nagy kár keletkezett benne, mert a sebváltó mondta fel a szolgálatot, Isten segítségével haza értünk. Ez is egy imatéma, hogy az Úr a missziós szolgálatunkat segítse anyagilag, hogy folytatni tudjuk.

Isten áldjon meg Téged, töltsön be örömmel, hittel és a minden értelmet meghaladó békességével! Tedd azt, amit tenned kell!

Etelka és Gábor

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kérlek, írd meg a véleményed!