Darko Kreiner: Szinergikus szolgálatok létrehozása

március 21, 2012    
Kategória: Hanganyag

2012. március 17.

Isten Királyságának erejét szinergikus szolgálatok létrehozása által tudjuk leginkább kihasználni. A szinergia nem más, mint két vagy több összetevő egymással kombinált hatása. Az elért hatás nagyobb, mintha csak egyszerűen összeadnánk őket, mivel az összetevők hatványozódnak egymásra hatásuk következtében. Isten Királysága csoport dinamikára épül, ami a Királyság hajtóereje. A szinergia valójában a kreativitás, az innováció és a probléma megoldó képességek felszabadulása egy csoporton belül. Ennek a következő öt lépését határozhatjuk meg:

Elsőként össze kell gyűjteni a sasokat, azokat a kreativ embereket, akikkel együtt szeretnénk működni. Ezt leghatékonyabban úgy tehetjük meg, ha személyesen keressük fel őket és kérjük meg arra, hogy személyesen segítsenek egy-egy projekt megvalósításában.

Másodszor rendszeresen össze kell jönni ezekkel az emberekkel, s létre kell hozni egy szellemi műhelyt, ahol megosztjuk a csoport tagjaival a látásunkat, s a kreativ, dinamikus légkörben együttesen próbálunk megoldást találni a felmerülő kérdésekre. A csapat hatékony együttműködésének alapfeltétele a gyors konfliktus kezelés kivitelezése és az, hogy mindenki kihozhassa magából a legjobbat az adott területen.

Harmadszor a célkitűzéseket és a látásunkat folyamatosan kommunikálni kell a csapat tagjai számára, és állandóan felül kell vizsgálni a szolgálati területeket valamint a szerepköröket.

Negyedszer ki kell fejleszteni azokat a végrehajtási képességeket, amelyekkel a megfogalmazott nagyszerű ötleteket meg tudjuk valósítani. Ehhez minden egyes megbeszélés végén képeseknek kell lennünk megválaszolni azt a kérdést, hogy ki az, aki az adott feladatot elvégzi egy meghatározott időre.

Ötödször rendkívül fontos, hogy a csapat tagjai a saját tapasztalati körükön túl is tudjanak másoktól tanulni. A szinergikus szolgálat során ugyanis a kreativitás és innováció felemészti az egyének energiáit, s szükség van arra, hogy másoktól „feltankoljunk”, újabb kreativ ötleteket szerezzünk, amit aztán a saját munkánkban hasznosíthatunk majd, ezzel magasabb szintre emelve a szolgálatunkat.

Mindannyian teljes idejű szolgálók vagyunk, ha megtértünk Jézushoz, és a környezetünkre legnagyobb hatással akkor lehetünk, ha a többiekkel összefogva, szinergikus dinamikát megvalósítva, kihasználjuk a hatványozódás áldásait Isten Királyságának építésére.

A tanítás alatt vetített prezentáció itt tekinthető meg.

mp3 letöltése 17,0 MB 01:14:13
Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kérlek, írd meg a véleményed!