Dó re fá mi

április 18, 2009    
Kategória: Kitekintés

Néhány sorban beszámolok Nektek Nemeshegyi Péter különös előadásáról, melynek témája ez a négy egyszerű hang volt, mely végigkíséri Mozart művészetét az elsőtől, az utolsó szimfóniájáig.

W.A.MozartEz a lebegve befejeződő titokzatos négy hang először kürtökön, mintha a hajnali ködből emelkedne ki, a Londonban kilencévesen írt, első szimfóniában jelenik meg, és megválaszolatlan kérdésként hat. A kérdésre a választ csak a 23 év múlva megírt 41. szimfónia adja meg.

Érdekes és különös, hogy ez az egyszerű hangsor átível a zseniális zeneszerző ebben az időszakban írt, egymástól független művein.

A Credo-ban a kórus előadásában hallható különböző hangnemekben, éppen, amikor azt éneklik Credo, Credo, Hiszek! Hiszek! A darabot lezáró Ámen, szintén ezen a négy hangon, lebegve fejeződik be, illetve a csendbesimulóan marad befejezetlenül.

A Credo-mise Sanctus, sanctus, Szent vagy, szent vagy kórusa e négy hangon dicsőíti a szentséges Istent. Találkozunk vele a 33. szimfóniában és az Esz dúr szonátában. Ez utóbbi talán a befejezéséről is híres. Mozart a befejezésnek is mestere volt, a folyamatos emelkedést követően ügyesen vezeti vissza a darabot az eredeti hanghoz. (Ez nem mindenkinek sikerül, van, aki a dobokkal veri a végén agyon a darabot…)

A négy hang végső felmagasztosulásával, apoteózisával, a válasszal, a Jupiter szimfónia utolsó tételében találkozunk. Újra és újra felhangzik a halk kezdettől a diadalmas befejezésig, az emberi mértéket, léptéket meghaladó Jupiteri dimenziókig.

Ide kattintva hallgassátok meg ezt a tételt, jól figyeljétek meg, mivel kezdődik!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

5 válasz   “Dó re fá mi”
  1. Vincze Gábor szerint:

    A reggeli készülődés közben, nagyon élveztük az általad ajánlott Mozart zenét hallgatni. Köszi!

Trackback-ek

Vizsgáld meg, mások mit gondolnak erről a cikkről ...
  1. […] elemében van. De jó lenne vele szemben ülni a zenekar mögött, milyen lehet az arca? Nem éppen Mozarti a befejezés: Edu az ütősökkel pozdorjává veri a darabot, de irtózatosan hatásos. Itt már a titokzatos […]Kérlek, írd meg a véleményed!