Dornyi Beatrix: Bölcsesség – a mi Tanítómesterünk!

február 7, 2012    
Kategória: Hanganyag

2012. február 4.

Hogyan élhetjük a hívő életünket hatékonyabban és hogyan futhatjuk meg a pályánkat Istennel a legjobban?

Jól vigyázzatok tehát, hogyan éltek; ne esztelenül, hanem bölcsen, kihasználva az alkalmas időt, mert az idők gonoszak. Éppen azért: ne legyetek meggondolatlanok, hanem értsétek meg, mi az Úr akarata. (Ef5,15-17)

A Szentírás azt mondja, hogy ha meg akarjuk érteni a dolgok lényegét, akkor Isten szerinti bölcsességre van szükségünk. E felülről jövő bölcsesség megszerzésének első lépése Isten félelme (Péld9,10). A Biblia szerint a bölcsesség egyszerre foglalja magában az értelmet, szeretetet és az igazságot, melyek egyértelműen isteni tulajdonságok. Az Újszövetség pedig egyértelművé teszi számunkra, hogy maga az Úr Jézus a Bölcsesség, akit hit által ismerhetünk meg:

Az ő munkája az, hogy ti a Krisztus Jézusban vagytok. Őt tette nekünk Isten bölcsességgé, igazsággá, megszentelődéssé és megváltássá, hogy amint meg van írva: „Aki dicsekszik, az Úrral dicsekedjék.”(1Kor1,30)

Mivel Krisztusban vagyunk, az Ő értelmét ajándékba kaptuk (1Kor2,16), ám mint a Szent Szellem bármely ajándékát, ezt is meg kell ragadnunk. Miért fontos a bölcsesség az életünkben? Először is azért, mert oltalmaz bennünket, és tanít, hogyan álljunk ellene a kísértéseknek (Péld2,16;11-12), valamint megóv bennünket a rossz döntésektől is. Miután sikerül általa ellene állni a rossznak, a Bölcsesség abban is segít, hogyan építhetjük fel az életünket Isten Igéje alapján, s hogyan járhatunk a jó úton. Felépíti az életünkben a türelmet, megfontoltságot, alázatot, szeretetet, és hasonló isteni tulajdonságokat.

Boldog az az ember, aki megtalálta a bölcsességet, és az az ember, aki értelmet kap. Mert több haszna van ennek, mint az ezüstnek, és nagyobb jövedelme, mint a színaranynak. Drágább ez a gyöngynél, és semmi sem fogható hozzá, amiben kedved leled. Hosszú élet van a jobbjában, baljában pedig gazdagság és dicsőség. Útjai kedves utak, és minden ösvénye békesség. Élet fája ez azoknak, akik megragadják, és akik rá támaszkodnak, boldogok. (Péld3,13-18)

Isten a bölcsességben olyan igazi kincset kínál fel nekünk, ami nemcsak hasznos az életünk jobbá tételéhez, hanem gyönyörűséges is. Hogyan szerezhetjük meg a bölcsességet? A Péld7,4 és 3,6 adják meg erre a kérdésre a választ: szoros kapcsolatban, karöltve kell együtt járnunk a Bölcsességgel, aki megtanít majd bennünket mindarra, amire szükségünk van.

A bölcsesség útjára tanítottalak, helyes ösvényen vezettelek téged. Jártodban semmi sem gátolja lépteidet, és ha futsz, nem botlasz el. (Péld4,11-12)

Isten a Fiában, Jézusban olyan Bölcs Társat adott nekünk, aki amikor látja, hogy gödörbe estünk, kiemel, megmutat egy jobb, járhatóbb utat, s ha azon is elesnénk, ott is felemel, megtanít járni, majd Vele együtt futni is, szabadon. Pál apostol a ’szabadság futására’ buzdít bennünket, ám ide egy folyamaton keresztül érhetünk el csak. Ragadjuk meg a Bölcsességet az életünkben és éljünk Istennel egyetértésben, s akkor átélhetjük ezt a mindent felülmúló, semmihez sem hasonlítható, gyönyörűséges áldást! Halleluja!

mp3 letöltése 12,3 MB 00:53:41
Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

Egy válasz   “Dornyi Beatrix: Bölcsesség – a mi Tanítómesterünk!”
  1. Baté Dóra szerint:

    Köszönöm az üzenetet.Örök érvényű.Áldjon meg az Úr Beatrix.

Kérlek, írd meg a véleményed!