Egek ura – Up in the Air

március 17, 2010    
Kategória: Hírek

Do you want a cancer? (Akar rákot?) Az Egek ura című film kissé meghökkentő kérdéseket vet fel, láttatva az érem mindkét oldalát. Akár csak ebben a félreértett mondatban: a stewardess a felől érdeklődik, hogy főhősünk kérne-e dobozos üdítőt (a can, Sir), ám az artikuláció azt sejteti, inkább a betegség lehetőségét kínálja fel.

Adott egy muki, aki állandóan szárnyal: szó szerint a levegőben, és átvitt értelemeben is: a munkájának élve. Gyönyörűnek találja, hogy mindenét becsomagolhatja egy utazótáskába, s erről a boldogságáról néha előadásokat is tarthat. Aztán jön a pénzügyi válság. És egy sor kérdés.

Mi a munkánk, az életünk értelme? Hol a lakhelyünk? Hol vannak az értékeink? Léteznek a kapcsolataink? Van értelme a házasságnak? Hogyan dolgozzuk fel, ha elhagynak, vagy ha valaki becsap? Netalántán, ha valaki miattunk lesz öngyilkos? Valóban felégethető minden és elég (sic!) egy utazótáska?

Így harminc felett, szingliként, a munkahelyről félig kirúgva, kicsit szíven ütött a kérdéssor. Ezek a témák olyan talányok a kereső ember számára, amelyre a film nem is mindig ad választ, vagy inkább azt mondanám, hogy felvillantja a lehetséges variációkat. Vagyis azt, hogy járhatunk álarcban is, vagy lehetünk pőrék, őszinték és sebezhetők.

Az első megoldásnál élhetünk két(laki) életet is, ahogy azt a yuppie, egekben szárnyaló üzletasszony teszi, aki tökéletesen játssza az odaadó, megértő, bármikor hívható szeretőt, s közben mindvégig ő a hunyó. Vagy ott az érem másik oldala: felismerhetjük, hogy felégetett kapcsolatainkra mégis vágyunk, és belesüppedhetünk a társtalanságba és magányba, mikor rájövünk, hogy saját filozófiánk tart csőrbe minket és másokat is körülöttünk.

De a hiba beismerésében lehet erkölcsi erő! Míg a főszereplő elhárít minden felelősséget az elbocsájtott asszony öngyilkosságával kapcsolatban, addig az asszisztens reakciója egészen más. A bűntudat, szomorúság és felelősségérzet kreatívvá és mások szükségleteire érzékennyé tehet bennünket.

És melyik az egyszerűbb és boldogabb megoldás? A 21. század és a film azt sugallja: az első, ez elaltatott lelkiismeret. Ez a könnyebb, mert mihelyst lehullik az álarc, mi is ott állunk, a lehetséges úticélok kijelzőtáblája előtt, s azt sem tudjuk, hova menjünk.

És van Istennek válasza ezekre a kérdésekre? Igen. Először is szeretné, ha minden gondunkat rávetnénk, mert Neki gondja van ránk. „Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből, a magad értelmére pedig ne támaszkodjál” (Példabeszédek 3,5, Károli). Ő azt szeretné, ha életünk trónján Ő ülhetne, hogy rendbe vágja prioritásainkat: megtalálva a kapcsolataink, a munkánk helyét. Hogy begyógyíthassa a sebeinket. Hogy megmutathassa, hogy nem csak a fizikai világ létezik. Hogy értésünkre adhassa, hogy Ő valóban konkrét tanácsokat akar adni egy-egy döntéshozatal előtt, akár a Biblián keresztül, vagy igenis, hallhatóan. Ő arra vágyik, hogy belátassa velünk azt is, hogy mikor mit érdemes feladni, de magunk mögött nem szükséges hidakat felégetni, vagy a kapcsolatrendszerben rákos sejtté válni.

Isten valódi kapcsolatokban és valódi, sokszor fájdalmas életben gondolkodik. És Te?

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

2 válasz   “Egek ura – Up in the Air”
  1. Kiss Gábor szerint:

    Kedves Hajni!

    Nagyon tetszett az írásod. Elgondolkodtató! Sajna kissé felismertem magam benne, mert én is szeretek elmenekülni a kapcsolatokból még a legkisebb összezörrenésre is hajlandó vagyok magam után felégetni minden hidat. De valóban nem ez a megoldás. Az Úr ezt nem akarja, mert mi is sokat vétkeztünk ellene, mégsem akarja Ő felégetni a velünk való kapcsolat hídjait. Sok estben nekünk embereknek is a kompromisszumos megoldásokat kell keresni ami mindenki számára jó és kielégítő. És ha a büszkeség lováról leszállunk akkor képesek is leszünk erre! Aminek a következménye, hogy az életben nem magányosodunk el, és az élet végén mikor megöregszünk, lesz valaki az ember mellett szeretetben!
    Kiss Gábor

Kérlek, írd meg a véleményed!