Evangélium – zenekarra

június 16, 2009    
Kategória: Kitekintés

Bizonyára előfordult Veletek, hogy egy-egy kemény tanulás, vizsga előtt elkezdett minden a kémiáról, matematikáról, az irodalomról mesélni.

Arról, amivel oly nagyon el voltatok foglalva, arról, amiben napokig éltetek… Szeretnék örömet okozni Nektek ezzel a rövid kis írással, mely valami hasonlóról szól: Ha valaki, aki a zene, és a Szentírás szeretetében él, annak a gondolataiban ez a két dolog egyszer csak összekapcsolódik, elkezd egymásról beszélni, egymást felerősítve, valami különleges új életre kel. Fogadjátok szeretettel Nemeshegyi Péter gondolatait:

ZenekarAmikor a különböző könyveket olvasgatjuk az Újszövetségben, amelyek Jézusról szólnak, az is nagyon szép, hogy észrevesszük: mindig ugyanarról a Jézusról van szó, de milyen más a visszhangozása Jézusnak az egyes szerzőkben. Márk olyan, mint egy pásztorsíp: gyönyörű melódiát hallunk tőle Jézusról, s a fülünkbe cseng Jézusnak ez az éneke. És mi lehet Máté? Ő talán egy oboa, vagy valami hasonló. Ő más hangnemben, kicsit bővebb variációkkal szolgáltatja a muzsikát. Lukács meg egy hegedű, amely szépen játssza Jézus nagy irgalmasságát. János nem is lehet egyéb, mint egy cselló: szépen, nagyon szépen játssza, önmagát is ismételve. De az ismétlődő melódiák olyan szépek, hogy belopják magukat az ember szívébe. Végül, pedig Pál egy nagydob és trombita. Erre is szükség van, hogy meglegyen a szimfónia. Így teljes az egész, sőt, talán még hozzáolvashatjuk a régi egyházatyák magyarázatait: ezek olyanok együtt, mint egy nagy orgona, amelynek ezer sípja van. Aztán megint visszatérhetünk Márkhoz, újra meghallgatjuk ezt a pásztorsípot, és akkor élvezhetjük igazán annak csodálatos szépségét.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

Egy válasz   “Evangélium – zenekarra”
  1. SzFeri szerint:

    Nagyon érdekes a cikk, és tetszik is!
    Tényleg jó példa arra, hogy Isten úgy szerkesztette össze a különböző ajándékokat (itt embereket értek), hogy a sok különbözőből egy nagyon szép harmónia alakul ki.
    Ilyen Isten országa is, és így jut el az evangélium a különböző gondolkodásmódú emberekhez! Szerintem erre nagyon szükség van, főleg a mai fiatalok körébe, ahol a felgyorsult világban egyre több stílus bontakozik ki.
    És ahogy csatlakoznak Isten országába, úgy válnak Krisztus szinfóniájának gyönyörű és egyedi részévé, mégis eggyé!

Kérlek, írd meg a véleményed!