Friedmann Endre

március 7, 2009    
Kategória: Kitekintés

Friedmann EndreHa van időtök, menjetek el a Nemzeti Múzeum Robert Capa kiállítására, mely március 16-ig 0 Ft-os belépőjeggyel látogatható. RC-t, azaz Friedmann Endrét a világ talán leghíresebb haditudósítójaként tartják számon, mindössze 41 évet élt. (Kormányunk nemrég megvette a képeit ezért bizonyára sokat fogtok hallani róla.)

Nem tudom mennyire fog kiderülni a médiacirkuszból Capa igazi értéke, hogy számára a kiszolgáltatott ember volt a fontos. J. Steinbeck írta róla: „Egy egész nép rémületét tudta tükrözni egyetlen gyermeki arcon… Capa munkássága az érző szív és a határtalan részvét képe.” A hadszíntereken nem a szenzációt hajhászta, tudatosan, elkötelezetten a béke érdekében dolgozott. Ars poeticája ez volt: „Ha nem elég jó a képed, nem voltál elég közel.” Ezt sok mindenre elmondhatjuk, nem csak a fizikai közelségre: érzelmi viszonyunkra, tájékozottságunkra és még sok-sok mindenre.

 

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

Egy válasz   “Friedmann Endre”
  1. Gabor szerint:

    1944. június 6-án hajnalban ő volt az egyetlen fotós, aki a partraszállók első hullámával Normandia földjére lépett. 6 tekercs filmet (106 kockát) fotózott el, majd délután 2-kor, amikor már biztosnak látszott a hídfőállás, az első kórházhajóval visszatért Portsmouth-ba. A filmtekercseket bevitte a LIFE londoni irodájába, majd lefeküdt aludni. A laborban az asszisztens, az akkor 15 éves Larry Burrows (aki később maga is hadifotós lett) annyira kíváncsi volt a képekre, hogy az előhívás után a szokásosnál magasabbra állította a szárítóban a hőmérsékletet, hogy gyorsabban száradjanak a negatívok. A hő azonban leolvasztotta az emulziót, 8 teljes kép és további 3 kocka bizonyos részeinek kivételével teljesen megsemmisültek a felbecsülhetetlen értékű, megismételhetetlen fotók, a megmaradtak is elmosódtak. Mindazonáltal a LIFE június 19-én leközölt 10 képet „slightly out of focus”(„enyhén életlen”) magyarázkodó képaláírással. Ez annyira felbosszantotta Capa-t, hogy később ezt a címet adta önéletrajzának is. (Ez a kötet 2006 októberében jelent meg magyarul Kissé elmosódva Emlékeim a háborúból címmel a Park Könyvkiadó gondozásában.) Ezek a fotók – mint egyedüli hiteles vizuális dokumentumok – inspirálták később Steven Spielberg-et a Ryan közlegény megmentése c. film nyitó képsorainak megalkotásakor.

Kérlek, írd meg a véleményed!