Horváth Balázs: A kereszt két oldala

április 8, 2012    
Kategória: Hanganyag

2012. április 7.

A keresztre feszítés Jézus korának legkegyetlenebb kivégzési módja volt, ami a gyötrelmes és sokszor nagyon lassú halál mellett megszégyenítéssel és megalázással járt. A legveszélyesebb bűnözőket, leghírhedtebb gonosztevőket végezték ki ilyen módon, ez által mutatva elrettentő példát a népnek, hogy miként jár az, aki szembeszegül a törvénnyel.

Jézus nem választott könnyebb megoldást és valami humánusabb kivégzési módot, hanem a kereszthalál és az azt megelőző kínzások által magára vállalta a szégyeneinket, betegségeinket, fájdalmainkat és bűneinket egyaránt. Krisztus eljövetelét számos prófécia jövendölte meg, szenvedéseiről szemléletesen ír Dávid zsoltára:

De én féreg vagyok, nem ember, gyaláznak az emberek, és megvet a nép. Gúnyolódnak rajtam mind, akik látnak, ajkukat biggyesztik, fejüket csóválják: Az ÚRra bízta magát, mentse hát meg őt, szabadítsa meg, hiszen kedvelte! Te hoztál ki engem anyám méhéből, biztonságba helyeztél anyám emlőin. Már anyám ölében is rád voltam utalva, anyám méhében is te voltál Istenem. Ne légy tőlem távol, mert közel van a baj, és nincs, aki segítsen! Hatalmas bikák vettek körül, bekerítettek a básáni bivalyok. Föltátották rám szájukat, mint a marcangoló, ordító oroszlán. Szétfolytam, mint a víz, kificamodtak a csontjaim. Szívem, mint a viasz, megolvadt bensőmben. Torkom kiszáradt, mint a cserép, nyelvem az ínyemhez tapadt, a halál porába fektettél. Mert kutyák vettek körül engem, gonoszok bandája kerített be, átlyukasztották kezemet, lábamat. Megszámlálhatnám minden csontomat, ők pedig csak bámulnak, néznek rám. Megosztoznak ruháimon, köntösömre sorsot vetnek. (Zsolt22,7-19)

A kereszthalál által életünk „minuszát plusszá” változtatta, lehetőséget adva arra, hogy ne csak vízszintes irányban, a földi szinten építhessük kapcsolatainkat, hanem fölfelé Istennel is.

Egy ide kapcsolódó dal Horváth Balázs: Jövök a kereszthez című albumáról:

Horváth balázs: Mint vesszőszál kiszáradt földből

A teljes prédikáció pedig meghallgatható, illetve letölthető az alábbi linken:

mp3 letöltése 14,6 MB 01:03:49
Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kérlek, írd meg a véleményed!