Illés és az Időjárás Módosító Hivatal

november 7, 2009    
Kategória: Kitekintés

Korai havazás KínábanLehet te is olvastad azt a különös hírt, hogy most november elején hatalmas mennyiségű hó hullott Pekingben. Ilyen utoljára 22 éve történt ott az esztendő ezen szakában. Eddig csak egy meteorológiai hír lenne, azonban a hirtelen lezúdult havazást nem a normál időjárás okozta, hanem egy állami szerv, amelynek neve Időjárás Módosító Hivatal. „A havazás közlekedési dugókat és baleseteket, repülőtéri fennakadásokat és áramkimaradásokat okozott, ezenkívül sokan fáztak is, mivel a fűtést még nem kapcsolták be a városban. A havazást a hivatal úgy idézte elő, hogy hatalmas mennyiségű vegyszert lövetett fel a felhőrétegbe vasárnapra virradó éjjel. Másnap a városra több mint 16 millió tonna csapadék hullott.” A hírt több internetes hírközlő is átvette. (Magyar Nemzet, Népszabadság STB.)

A hír kapcsán egy kicsit körülnéztem, hogy mi is ez a tudományág és milyen vegyszereket lőnek a felhőkre?

Világszerte folyik a módosítás

Eső, villámlásKiderült, hogy a technika fejlődése a 20. században ért olyan szintre, hogy segítségével most már esőt, viharokat, ködöt is elő tud állítani, illetve földrengést is elő tud idézni mesterségesen az emberiség. Manapság világszerte 34 ország (köztük hazánk is) foglalkozik azzal, hogy helyi szinten befolyásolja az időjárást. A módszer sikerességét illető becslések erősen eltérőek, de általában elfogadják, hogy nagyjából 10%-kal meg lehet növelni bizonyos típusú felhők csapadékleadását. Kaliforniai szakemberek például azt állítják, hogy mintegy 3 millió dolláros költséggel 370-490 millió köbméterrel növelik meg az éves csapadékmennyiséget, ez 4%-kal több, mint amennyi emberi beavatkozás nélkül hullana.

Kínában folyik a világ egyik legnagyobb időjárásmódosító programja. Évente hozzávetőleg 400-700 millió jüant (9-16 milliárd forintot) költenek erre, és 32 000 embert foglalkoztatnak, hogy üzemeltessék a 32 különlegesen fölszerelt repülőgépet, 7000 légvédelmi ágyút és 5000 rakétakilövőt. A kínai meteorológiai szolgálat tisztviselői szerint segítségükkel 1999 és 2006 között 250 milliárd tonnányi plusz csapadék hullott az országban. Ez az évi több mint 30 milliárd tonnányi mennyiség legalább 500 millió ember vízigényének fedezéséhez elegendő (az ország lakossága jelenleg 1,3 milliárd), de a szakemberek azt állítják, hogy 2010-re már évi 50 milliárd tonnányi plusz csapadék lehullását fogják majd előidézni.

Esőcsinálás hogyanja (avagy a szakmai oldal)

Az esőcsinálást (angolul cloud-seeding) – a felhő típusától függően – kétféle módon valósítják meg. Túlhűtött felhők esetében – amelyek rendszerint nagy magasságban helyezkednek el – a víz a jégképző magok köré fagy. Amikor a jégkristályok túl nehézzé válnak, lehullanak az égből, menet közben fölolvadnak és esővé vagy hóvá alakulnak. Előfordulhat, hogy a nagy magasságokban csak kevés részecske szolgál jégképző (kondenzációs) magként, így az eljárás célja több mag hozzáadása. A leggyakoribb jégmagképző vegyület a kristályos ezüst-jodid, bár más anyagokat, például szárazjeget (szilárd szén-dioxidot) is alkalmazhatnak.

Az alacsonyabban elhelyezkedő, melegebb felhők esetében higroszkópos kondenzációs magok kialakítása a cél. Ehhez az eljáráshoz rendszerint nátrium-, lítium- és káliumsókat használnak. A cél itt az, hogy minél nagyobb cseppek létrejöttét segítsék elő vagy úgy, hogy nagyobb kondenzációs magokat hozzanak létre a nedvességlecsapódásához, vagy úgy, hogy előmozdítsák a kis vízcseppek összetapadását akkorává, amely már lehullik. Az esőcsinálás hatékonysága szempontjából kritikus fontosságú a vízpára mennyisége és a vízcseppek mérete. A mesterséges esőcsinálás sikerét számtalan tényező befolyásolja, többek közt az, hogy mikor és hogyan alkalmazzák a kérdéses vegyületeket. A másik tényező, hogy milyen felhőket célozzanak meg, figyelembe véve a hőmérsékletüket, a vastagságukat és az áramlási viszonyaikat, valamint a szélmozgást.

Meteorológiai hadviselés

Hétköznapi emberként nem is gondolnám, hogy egy háborúban az időjárás módosítás, mint harci eszköz jelen lehet, pedig az USA a 60-as évektől folytatott ilyen kutatásokat, amelyet fegyverként Vietnamban és Laoszban is alkalmaztak. Az amerikai hadsereg katonai célokra a mesterséges esőt először 1963-ban vetette be a vietnami háborúban. 1966-ban pedig ugyanezzel a módszerrel katasztrofális következményekkel járó esőzéseket okoztak Észak-Laoszban. 1966-tól az USA-haderő 2600 bevetés során végzett felhőmagvasítást. A vietnami „Popeye”-hadművelettel az volt a céljuk, hogy az ellenséges területen levő utakat járhatatlanná tegyék. A bevetéseket a Ho Si Minh ösvénynek nevezett, fő ellátási útvonal fölé koncentrálták. Nem rövid időtartamú időjárás-változást kívántak elérni, hanem az egész éghajlatot esősebbre akarták fordítani, hogy az utánpótlást lehetetlenné tegyék. Az USA-nak sikerült is eredményeket elérnie.

Azonban az akciót botrány követte, emiatt az amerikai kormány bejelentette, hogy a jövőben nem fog ártó céllal környezetmódosítási technológiákat alkalmazni. 1974-ben Nixon és Brezsnyev megbeszéléseket kezdett a kérdésről. Az ENSZ-ben 1976 decemberében határozat született, amely tiltja az olyan környezetmódosító technikák hadászati vagy egyéb, károkozási szándékú alkalmazását, melyek széles körű, hosszú ideig fennmaradó vagy súlyos károkat okoznak, beleértve a szélviharok, esőzések, villámlás és jégesők manipulálása mellett a lioszféra tönkretételét és a mesterséges földrengések fegyverként való bevetését is.

Illés

Még sok érdekes és veszélyes dolgot említenek ebben a témában, ha érdekel lejjebb még közlök egy pár linket. De a cím mondatra térve lehet, hogy tisbei Illést is felvette volna a kínai hivatal a munkatársai közé, bár ő nem tudományosan, vegyszerek, repülők és légvédelmi ágyúk segítségével, hanem hit által, kijelentésre módosította több ezer éve már az időjárást Izrael területén. Sőt mi több, máshol azt mondja a Biblia: Illés ugyanolyan ember volt mint te vagy én, vagyis amit ő megtett az nekünk se lehetetlen…

Vajda Gábor

További linkek:

2006: maga a tüzijáték okozta a hatalmas vihart?
Kína szép időt csinált az olimpiai megnyitóra
A meteorológiai hadviselésről (néha nem jön be az oldal)
Hírextra: kínai tömegpusztító fegyver az időjárás módosítás vagy csak turista csalogató

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

4 válasz   “Illés és az Időjárás Módosító Hivatal”
 1. Jeney A. szerint:

  Már az 1970-es években működött Pécs környékén egy jégeső elhárító rendszer, mely a Villány környéki szőlőket védte, sőt, ha igaz, ma is üzemel. Azt gondolom, teljesen elfogadható, ha lokálisan befolyásoljuk a természetet, de a post-ban említett méretek – különösen, ha mások rovására történik az átalakítás – elfogadhatatlanok. Bizonyára rengeteg alternatíva van az egyre növekvő környezeti problémák megoldására, ám nagyon valószínű, hogy nem a durva beavatkozások hoznak tartós eredményt, hanem az okok megszűntetése.

  Talán nem vagyok annyira optimista a módszerrel kapcsolatban, mint Gábor, de igenis tudunk tenni a környezet rombolása ellen, mondjuk a pazarlás visszafogásával, vagy például azzal, hogy a TESCO-ban 10 nylon zacskó helyett csak 9-et kérünk. (Kicsit hatékonyabb lenne, netán az egész TESCO-s borzalom helyett a jó kis sarki KÖZÉRT-ek feltámasztása, ahol éppen annyit vásárolnánk, mint amennyire szükségünk van, és nem annyit, amennyit a bevásárló talicska elbír. (Mert a TESCO-ban, ugye ez a sikk…))

 2. Laci szerint:

  Olvastam már erről más oldalakon is, de ez a cikk itt szerintem különösen jól összeszedett. Jó hogy ilyenek témák is felkerülnek erre az oldalra!

 3. Gabor szerint:

  Jeney A. írta:

  nem vagyok annyira optimista a módszerrel kapcsolatban, mint Gábor

  Igazából én se azért néztem utána, mert megtetszett, hanem mert meglepett és kíváncsi voltam milyen vegyszereket lőnek a kínaiak, de ezek után is azt gondolom, hogy hosszútávon szerintem ennek a tevékenységnek meglesz a böjtje is.
  De lehet nincs már olyan hosszú táv…

 4. Gabor szerint:

  Amúgy Jézus is időjárás módosító volt:
  Ő pedig felkelt, ráparancsolt a szélre, és azt mondta a tengernek: „Hallgass el, némulj meg!” És elállt a vihar, és nagy csendesség lett.

  De hogy bátorítást is írjak: Jézus ezekkel a szavakkal az életed viharos tengerét is le tudja csendesíteni…

Kérlek, írd meg a véleményed!