Két szem krumpli

február 18, 2010    
Kategória: Misszió, Roma, Vajdaság

Újra nagyon sok családhoz sikerült eljutnunk. Nagyon sokat jelent a családoknak, hogy ebben a zord télben is meglátogatjuk őket. Imádkozunk velük, meghallgatjuk őket, bátorítjuk őket az Úr szavával. Most sok családhoz sikerült vinnünk élelmiszer adományt is, a Kelet-Európa Misszió jóvoltából, valamint pékárut, amit egy kedves házaspártól kaptunk, Anditól és Tivadartól, kiknek pékségük van.

A cigánysoron sok család lakik, leírhatatlan szomorú körülmények között. Egy kisfiú, Csaba megkért minket, hogy hozzájuk is menjünk be, mert még nem voltunk náluk. Mikor bementünk láttuk a négy gyermeket és egy fiatal lányt. Kérdeztük Csabát, hogy hol vannak a szülei. Ő elmondta, hogy az Apukájuk már meghalt és az Anyukájuk elhagyta őket egy férfiért, így egyedül élnek a gyerekek a nagyon romos házban. Mikor megkérdeztük, hogy ki neveli őket, megszólalt a fiatal 16 éves lány, hogy Ő neveli a gyermekeket. Ő a legidősebb testvér felesége, és kilenc hónapja van velük. Megdöbbentő és szívszorító volt. A gyerekek rendszeresen járnak az Istentiszteletekre, mindig nagyon éhesek és szakadtak. Elmondásuk szerint nem minden nap esznek, ami igaz is.

Egy másik házban szintén egy fiatal Anyukával találkozunk, ki 17 éves, a két év körüli kisfiával volt otthon. Ő vele most találkoztunk először. Elmesélte nekünk, hogy muszáj volt 15 évesen férjhez mennie, mert árva volt, és nem tudta fenntartani magát. Elmondtuk neki az Evangéliumot, nagyon figyelt és másnap az Istentiszteletre is eljött.

Egy idős hívő házaspárhoz is tudtunk vinni élelmiszer csomagot, Magduskáékhoz. Csodálatos volt a szívből jövő hálaadás Magduska szájából. Hálát adott az Úrnak, hogy reggelre volt még két szem krumplijuk, amiből tudott egy kis levest főzni, és hogy Isten annyira megáldotta őket, hogy jól lakhattak a két krumpliból, örömük volt és rá bízták magukat az Úrra. Mi este érkeztünk az élelmiszer adománnyal hozzájuk. Erős jelenléte volt az Úrnak, amikor ez az egyszerű cigányasszony az örömtől sírva adott hálát. Isten a hitet nem hagyja megszégyenülni, ezt tapasztaljuk, ez a valóság! Az evangélium ereje erős, nem gyengült meg, és megláthatjuk, hogy a szegények milyen nagy gazdagsággal bírnak. „Halljátok meg szeretett atyámfiai, avagy nem az Isten választotta-e ki e világ szegényeit, hogy gazdagok legyenek hitben, és örökösei az országnak, a melyet azoknak ígért, a kik őt szeretik?” Jak.2:5

Szombat este Ifi alkalmat tartottunk a fiataloknak, külön a magyaroknak és külön a romáknak, hogy azok a magyar fiatalok is el tudjanak jönni, akik a romák miatt egyébként nem jönnének el. Így a roma fiatalokat a betűk ismeretére is elkezdtük tanítani, örültek neki, a legtöbben szeretnének tanulni, csak az anyagi hátterük nincs meg, hogy iskolába tudjanak járni.

Mind a magyar Ifiben, mint a romába megtérések voltak, nagyon örültünk, hogy Isten hatalmasan cselekszik a fiatalok között is. Most először tartottunk vasárnap két Istentiszteletet, a magyaroknak délelőtt, és a roma testvéreknek délután. Nagy várakozással voltunk, hogy vajon, hogy fognak működni a dolgok, Istennek hála mind a két Istentiszteleten telve volt a terem. Több magyar is eljött az Istentiszteletre, akik idáig a romák miatt nem mertek járni. A roma Istentiszteleten megint volt bababemutatás, mostanában nagyon sok babát hoztak az Úrhoz a szülök, mert megértették ennek a jelentőségét, és örömmel hozzák az Úrhoz a gyermekeiket.

Gábor még ott maradt a következő hétre, hogy minél több családhoz még eljuthasson, hogy a gyülekezet vezetőinek vezetőképzést tartson és a faadományt, amit a Kelet Európa Missziótól kaptunk, kiszállíttassa a családoknak, dicsőség Istennek.

Sajnos hazafelé a kocsink megint elromlott a határon már megint be kellett tolni, de azért haza értünk vele. Isten mindenről tud, és kézben tartja a dogokat, hiszem! Hálával áldozzál Istennek! Isten áldjon hatalmasan Téged!

Etelka

[svgallery name=”2010_02_18_vajdasag”]

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

Egy válasz   “Két szem krumpli”
 1. Batyi Béla szerint:

  Őszintén fontosnak tartom azt a tevékenységet, amelyet Önök kifejtenek, hiszen ebben a felgyorsult Világban, az gondolom kijelenthetem, hogy igazán a hétköznapi emberek gondjaival, lelki „romjaival” senki sem foglalkozik. Örömömre szolgál, hogy vannak emberek, csoportok, akik igyekeznek ezekben a nehéz helyzetekben, a még nehezebb körülmények között élő embereken segíteni, legyen az adomány, vagy egyszerűen csak egy őszinte kézfogás, vigasztalás.

  Erre szükség van!

  Üdvözlettel:

  Batyi Béla
  Hernádvölgyi Romákért Alapítvány

Kérlek, írd meg a véleményed!