Ki tisztel kit, és miért?

július 10, 2009    
Kategória: Kitekintés

Rod LaverSvájci csúcs címmel jelent meg a 2009. július 7-i Népszabadság hátsó oldalán az a rég nem látott színvonalú cikk sport témában, ami egy nappal később egy barátokkal töltött meghitt órában fél percre bevillant. Bevillant a cikk, bevillant a győzelem és bevillant a győzelmek története. Ugyanis végre nem arról szólt egy cikk, hogy Roger („Rozsé”) Federer fonákkal vagy tenyeressel ütötte-e a match point-ot. És nem is számokról, percekről, avantázsról és tie breakről (ti. rövidített játék). Életpályáról és korszakok küzdelmeiről, sporttörténelemről és jellemről, jelentős és nem botrányos pillanatokról, csodálatról és nem felháborodásról. Csodálkozni volt oka pár embernek, aki látta az idei wimbledoni döntőt. Federer 15-ödször nyert Grand Slam tornát (évi 4 ilyet rendeznek). Ez eddig senkinek sem sikerült. No és mi az, ami ebből bevillanhat? Egészen apró részletek. Az, hogyFederer és BorgRod Laver, Björn Borg és Pete Sampras, akik saját korukban a legnagyobbak voltak, elmentek a meccsre. Nagy megtiszteltetés ez Federernek, ugye? Jó így kezdeni a küzdelmet! No és a meccs után? A 14 Grand Slam-et nyert Sampras gratulálhatott Federernek a 15. győzelemhez! Nagy megtiszteltetés ez is. Samprasnek. Vagy mégse? Túltettek rajta. Bánja? Nem hiszem. Miért bánná? Látott egy jó meccset. Anno megugrott egy szintet, a korábbi 12-t nyert Roy Emerson után kettőt lépett előre. Elérte, amit addig még senki. Most más idők járnak. Más a pálya (nem a füvesre és nem a salakosra értem), más az ütő anyaga, súlya, meg még mi minden. De nem ezt szeretném elemezgetni. Csak egy picit szeretnék utalni a mi harcunkra.

Sampras és FedererA mi harcunk – ha Te is az igazság oldalán állsz – az útkészítés. A mára megpihent, már nem a frontvonalban küzdő útkészítők figyelnek minket. Az övéknél nagyobb győzelmek lehetősége áll előttünk. Igen! Nagy győzelmek lehetősége áll előttünk. Nem azért, hogy azt higgyük, mi vagyunk a legnagyobbak, és mi tesszük majd fel az i-re a pontot. Nem. Azért, hogy az utánunk Jövő vagy utánunk jövők útját építsük. Mi másnak készítjük az utat. Tisztség ez, és izgalmas szerep. És benne van a győzelem íze. Érzed már?

U.i.: továbbra sem érdekel, kinek az újságjában tudja megjelentetni a cikkeit az, aki értelmesen ír, összefüggéseket tár fel. Egyszerűen: köszönet Jakab József újságírónak a cikkért, az újságnak meg a közlésért! És ugyanígy nem érdekel, hogy milyen ruhában van, milyen felekezethez tartozik az, aki igazat szól, és úgy is cselekszik. Csak tegye.

Sz.M.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

Egy válasz   “Ki tisztel kit, és miért?”
  1. Timi szerint:

    Köszi Miki, ez tetszett.

Kérlek, írd meg a véleményed!