Kollektív szemétszedés Mátraverebélyen

április 1, 2009    
Kategória: Hírek

Vasárnap, április 5-én Mátraverebélyen falutakarítás lesz. A Török Tibiék… által kezdett misszió keretében – illetve folytatásaként – Rozsályi Pali és Magdika ezen a hétvégén a szokásos istentisztelet helyett kísérletet tesznek ennek az elhanyagolt, meglehetősen kétes falunak a fizikai megtisztítására. Ha az elképzeléseket sikerül valóra váltani, és az időjárás is megengedi, akkor a polgármester által rendelkezésre bocsátott konténerbe megpróbálunk annyi szemetet összeszedni, amennyit csak tudunk.

Mártaverebély egyébként egy nagyon érdekes, ellentmondásos hely. Irtó sok rosszat lehet hallani, olvasni róla a helybeli cigányság vitézkedése miatt, azok a gyerekek, akikkel viszont találkoztunk a múlt héten, igazán aranyosak, tiszták és jól neveltek voltak. A faluban található egy több mint 800 éves Árpád-kori templom, pár kilométerre innen van az egyik leghíresebb magyar zarándokhely, Szentkút remetebarlangokkal, Taron pedig buddhista szerzetesek őrzik Kőrösi Csoma Sándor emlékét. Majd elfelejtem, a remetebarlangoknál található az 1411-es geoláda a kalandvágyóknak :-)

De mi most csak a szemétért megyünk azon praktikus oknál fogva, hogy egy hét múlva elrejti a gaz. Ha időtök engedi, és van kedvetek a világot egy picit szebbé tenni, tartsatok velünk!

Nem esünk túlzásba, az akció délben kezdődik, találkozunk a polgármesteri hivatalnál. Nem lesz evés ivás, csak dolgozás, ne hozzatok semmit csak a tenni akarásotokat…

Amikor megkérdezték Sir Edmund Hillary-t, hogy miért mászta meg a Mount Everestet, röviden azt válaszolta: „Mert ott volt.”

Mátraverebélyen szelíd cirkusz közepette megtörtént a szemétgyűjtés. Sok mesélnivaló nincs róla, aranyosak voltak a helybeliek. Egy részük (főleg az ifjúság) segített, mások meg elcsórták a Magdika pénztárcáját, ahogy illik, minden fontos irattal együtt. Már majdnem elkeseredtünk, amikor valaki visszahozta a tettesektől. Állítólag ilyen gesztusra eddig nem nagyon volt példa. (A pénz persze ugrott belőle, de kezdetnek azért nem rossz.)

Egy háromperces fotótanfolyamot követően a gyerekek irtózatos fényképezésbe kezdtek, mondván, hogy a helyi újságban biztosan meg fognak jelenni a szemétgyűjtési akció képei. Hát kíváncsian várjuk, remélem nem fognak csalatkozni. Addig is az Anna által összeállított galériában ide kattintva láthatjátok a képeiket.

Ja, és persze sokan kérdezték, hogy miért szedtük össze a szemetet? Mert ott volt (mondanánk Hillary után szabadon:). Kíváncsi vagyok, hogy a jövő héten is ott lesz-e?

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

4 válasz   “Kollektív szemétszedés Mátraverebélyen”
 1. Vajda Gábor szerint:

  Mozgalmas a képek. Úgy látom az egész falut sikerült lencsevégre kapni.

 2. Galambér szerint:

  Kár, hogy nem volt nálunk még egy fényképezőgép, mert irtó aranyosak voltak, ahogy irtózatos vehemenciával fotózgatták egymást. Azt is megigérte egy-két gyerek, hogy küld emailt, persze azóta sem jött egy sem, pedig abban (mármint a kommunikációban) nagy lehetőség lenne.

 3. Pap Andi szerint:

  Nagyon klassz képek…:) Igazán örülök, hogy folytatódik a munka Mátraverebélyen is. Tényleg nagyon szeretnivalóak a gyerekek….

 4. Gabriel szerint:

  A képeket elnézve végtelenül sajnálom, hogy nem voltam ott veletek!

Kérlek, írd meg a véleményed!