Lelkigondozói kihívások – Wolfhard Margies szemináriuma

március 15, 2013    
Kategória: Hanganyag

Elhangzottak

Te is lelkigondozó vagy!

Kisebb vagy nagyobb mértékben, de időnként minden keresztény végez lelkigondozói feladatot. Még akkor is, ha „csak” közeli hozzátartozóit próbálja meghallgatni, bátorítani, vigasztalni. És mennyire nem mindegy, hogy ezt milyen módon teszi!
Másoknak ez az elsődleges elhívásuk: ők készek és alkalmasak arra, hogy szoros kapcsolataikon túlmenően, másokat is hordozzanak ilyen módon.
Az viszont mindannyiunkban közös, hogy

 • néha találkozunk különösen nehéz, megoldhatatlannak tűnő esetekkel,
 • néha szükségünk lenne arra, hogy tisztábban lássunk,
 • fontos, hogy ne roppanjunk össze a mások terhei miatt érzett együttérzés és felelősség miatt.

Az előadó nem állítja, hogy minden kérdésre tudja a választ. Mindössze annyit vállalt, hogy beszámol azokról az alapelvekről, igazságokról, törvényszerűségekről és tanulságokról, melyeket közel ötvenéves, sikeres lelkigondozói, pásztori és pszichiáteri gyakorlata során megértett.

Miért pont Wolfhard Margies?

Wolfhard Margies a kb. kétezer fős berlini Gemeinde auf dem Weg evangéliumi gyülekezet lelkipásztora, s németországi karizmatikus mozgalomban egyike azoknak a tanítóknak, akik sok más szellemi vezetőre gyakoroltak döntő befolyást. Gyülekezete aktívan részt vesz a németországi gyülekezetek közös munkájában és összefogásában. Baptista családban nőtt fel, 12 évig pszichiáterként dolgozott egy klinikán. Már akkor különös elhívást érzett a szenvedélybetegek és a súlyos lelki problémákkal küszködők felé való szolgálatra. Miután erőteljes módon megtapasztalta a Szent Lélek meglátogatását, a teljes idejű lelkészi szolgálatra szentelte az életét.
40 éves lelkigondozói és pásztori tevékenysége során számos könyvet és cikket írt a lelkigondozás témájában, elhívása a legsérültebb emberek testi-lelki-szellemi helyreállásáért folytatott küzdelem felé vonzotta. Ennek eredményeként sok összetört, korábban pszichiátriai kezelésre szoruló ember teljesen meggyógyult. Ennek a feladatnak az átlátásában segítségére volt, hogy mind pszichiáteri végzettséggel, mind lelkipásztori tapasztalattal rendelkezik, de éppen ezeknek birtokában jött rá arra is, hogy a megoldás Isten szeretetében és igazságában van elrejtve.
Szolgálata amiatt jelent különlegesen sokat számunkra, mert olyan felemelően és gyógyító módon éli át és sugározza magából Isten szeretetét, ami maradandó nyomot hagy mindenkiben, aki meghallgatja őt, vagy aki csak megmártózik a gyülekezete légkörében. Gondolatébresztő tanításai során kivételesen bátran és eredeti módon, ugyanakkor istenfélelemmel telve gondol végig helyzeteket és igazságokat, és mindezt üdítően egyedi módon, a sematikus keresztény gondolati paneleket kerülve mutatja be.

A szeminárium fő témái:

 • Azon alapelvek, igazságok és tanulságok megosztása, melyeket az előadó 40 éves lelkigondozói, pásztori és pszichiáteri gyakorlata során megértett.
 • A különösen súlyos lelki sérülésekkel küzdő emberek gondozása
 • Az akarat sérülései, betegségei: Hogyan lehet segíteni az olyan embereknek, akiknek az akaratuk sérült, kényszer-viselkedéseik vannak. Hogyan segíthetünk abban, hogy használják az akaratukat?
 • Hogy állíthatóak fel úgy az egyén személyes határai úgy, hogy mindez összhangban legyen a Hegyi beszéd alapelveivel?
 • Isten, emberek vagy saját személy felé irányuló harag kezelése: a kirobbanóan romboló vagy elfojtott düh felismerése és legyőzése
 • Többfrontos küzdelem: Hogyan állapítható meg, hogy mikortól van szüksége a valakinek szakértői/orvosi segítségre? Hogyan győzhetjük meg erről?
 • Mit tehet a lelkigondozó a lelkigondozói munka során a saját lelki épsége, egyensúlya megőrzéséért?
 • Határ-kérdések a gyerekek és kamaszok nevelése során
 • Tanácsok a lelkigondozó és lelkigondozott közti határok kialakításához: Mennyire teheti magát elérhetővé/megközelíthetővé a lelkigondozó? A lelki függőség elkerülésének technikái

Gyakorlati tudnivalók

A részvétel ingyenes.

Időpont: 2013. március 15. péntek (13.00-19.00) és március 16. szombat (9.30-13.00)
Helyszín: Felház Keresztény Centrum, 1143 Budapest, Kövér Lajos u. 23., II. emelet.
További információ: Tamási Andrea, lelkigondozas@eloige.hu

Szeretettel és üdvözlettel,
Vincze Gábor

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

2 válasz   “Lelkigondozói kihívások – Wolfhard Margies szemináriuma”
 1. Faragó Esyter szerint:

  Szenzációs volt, köszönjük!
  Isten áldja meg a szervezőket és az előadót is.
  Eszter

 2. Balázs Józsi szerint:

  Magunkra hagyva érzem magunkat! Kevés volt!
  A hallottakat megtanuljuk, töviről hegyire,
  s közöljük vele hogy kérjük a folytatást!
  Ezen tudomány elsajátítása hiányában a keresztények
  korcsok lesznek!
  A megjelenő könyvéből kérek egy példányt.
  Forszírozom a lefordítását sőt támogatnám is!

  Balázsjoe

Kérlek, írd meg a véleményed!