Lengyel Péter: Sátrak ünnepe

október 7, 2012    
Kategória: Hanganyag

2012. október 6.

„Isten dicsősége az, hogy a dolgokat elrejti. A királyok dicsősége az, hogy a dolgokat kikutatják.” (Péld25,2)

Isten elrejti előlünk a dolgait azért, hogy mi, királyi gyermekek kikutathassuk azt. Kutatásunk során rájövünk arra, hogy Isten Igéje tele van élettel és hatalommal, ami képes megváltani, megszabadítani és meggyógyítani. Isten Igéje továbbá arra is megtanít, hogy emlékezzünk az Úr jóságára, sőt gyermekeinket is tanítsuk meg erre.

Az ünnepek kiemelt helyen szerepelnek a Bibliában, mivel azok olyan jeles napok, amiket az Úr maga rendelt el, hogy népével közösségben lehessen. Az ünnepek éppen ezért a találkozás helyei a Szentírásban, amikor tánccal, evéssel, ivással, áldozatok bemutatásával ünnepel Isten előtt a nép. Belépve Isten jelenlétébe, dicsőségébe, sátorába, az ember átformálódik, az élete megváltozik.

A Sátrak ünnepe a 7. ünnep, amit az Úr Izráel népe számára elrendelt. A sátorban lakozás napjaiban a népnek az Úr jóságára kellett emlékeznie. E sátor megvédte őket a hőségtől, de a fényt, Isten jelenlétét beengedte. A sátor Isten védelmét és tökéletes ellátását szimbolizálja, ami akkor valósulhat meg az életünkben, ha Isten iránti teljes engedelmességben élünk. A Sátrak ünnepe azonban nem csak Izráel múltjában töltött be jelentős szerepet, hanem a jövőben, az ezer éves királyság alatt is emlékezetes lesz, sőt nem csak Izráelnek, hanem minden nemzetnek.

A Sátrak ünnepe egyértelműen Jézus Krisztusra mutat, aki az ünnepen kinyilatkoztatja magát a zsidóságnak, mondván, hogy ha valaki szomjazik, akkor jöjjön hozzá és igyék. Az Úr azt is ezen az ünnepen vallja meg, hogy Ő a világ világossága. Az ünnep jelentősége, hogy rávilágít arra, hogy az Isten sátora az emberekkel van. Nekünk, hívőknek, Jézus Krisztus és a menny követeinek, pedig az a felelősségünk az Úr előtt, hogy ebbe az örök sátorba – amit a Sátrak ünnepe szimbolizál – minél több zsidó és nem zsidó származású hívőt vigyünk be magunkkal, hogy az Úrral ők is örök közösség részeseivé lehessenek. Halleluja!

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

mp3 letöltése 17,6 MB 01:16:57
Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kérlek, írd meg a véleményed!