Nikodémus evangéliuma

június 2, 2010    
Kategória: Kitekintés

Az apokrif iratok között nyilvántartott ókeresztény irodalmi mű – „Nikodémus evangéliuma” két részből áll, az elsőben olvashatjátok Krisztus elítélését, Pilátus szinte kétségbeesett küzdelmét arra, hogy megmentse Jézust a kereszthaláltól, majd Jézus kereszthalálát és annak körülményeit.

A második rész Krisztus pokolraszállásáról szól, arról, hogy szégyenült meg az őt halálra adó sátán és az alvilág, hogy vitte Jézus a holtak, a sötétség országából, a pokol tornácáról a mennyországba Ádámot és a többi igazat, hogy törte meg a halál hatalmát.

Az apokrif iratokat inkább a népi vallásosság dokumentumainak szokták tekinteni, hatásuk valahogy mégis eljutott a tudatunkba, hiszen például Pál és Péter vértanúságáról nem az evangéliumokban olvashattunk…

Figyelmetekbe ajánlom a mellékelt néhány oldalt Adamik Tamás jól érthető, kitűnő fordításában (a jegyzetekről se felejtkezzetek meg). Furcsa, megrázó élmény az V. században görögül leírt szöveg fordításának olvasása, mely – a kanonikus írásokhoz képest meglepően sok, pontos, illetve annak tűnő információt hordoz. Egy pillanatra úgy érezzük, mintha mi is a történések résztvevői lennénk, mintha a briliáns párbeszédek, viták előttünk zajlanának…

[Itt olvashatjátok]

JA

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

2 válasz   “Nikodémus evangéliuma”
  1. Balage szerint:

    Olvasmányos szépirodalmi mű, sok bibliai utalással, ihletett írói fantáziával, de érezhetően nem isteni, hanem inkább művészi és vallási ez az ihletettség. Carman egyik mai dalainak párbeszédes stílusára emlékeztet, ahol az egyikben Sátán beszélget démonaival (ott a beszélgetést egy földrengés zavarja meg, aminek az oka, hogy a keresztények imádkoznak…) Az itt közölt apokrif írásban a hívő szentek mennybemenetelével kapcsolatos rész már több ponton eltér, ellentmond a Szentírás feltámadással kapcsolatos tanításával.

Kérlek, írd meg a véleményed!