Ruth történetéből

január 31, 2010    
Kategória: Bizonyság

Elimélek, és az ő felesége Naomi, két fiúgyermekükkel együtt elmenekültek az éhség elől a Júdeai Betlehemből Moáb mezejére, ahol virágzott a gazdagság. A remélt rövid ott tartózkodásból, végül tíz év lett. A fiaik, moábita lányokat vettek feleségül. Egyik neve Orpa, a másik neve Ruth volt. Aztán megtörtént az elképzelhetetlen. Naomi férje és fiai meghaltak. Naomi szíve nagyon megkeseredett. Miután meghallotta, hogy Betlehemben rendeződni látszik a helyzet, úgy döntött, hogy hazatér. Szíve keserűségét így fogalmazta meg: „Tele mentem el, és az Úr üresen hozott haza”. Naomi átértékelte az életét. Úgy látta, hogy Betlehemben az éhség ellenére, – mivel élt a férje és a fiai, akik neki a legdrágább kincsei voltak,- gazdag volt. Moáb mezején, a „bőség földjén” viszont elveszítette őket. Hiába volt mit enni, hiába volt jólét, a veszteség mérhetetlenül nagy volt.

Lehetünk úgy áldottak, hogy nem is tudunk róla, nem is vesszük észre, talán természetes. A boldogságot, nem az adja meg, ha megkapjuk, amit akarunk, hanem az, ha értékeljük, amit Isten adott. Panaszkodás helyett gondold végig, hogy mi jutott neked az életben, és kérdezd meg magadtól: mit fogadnék el cserébe azért, amim van? Ha nem tudod a választ, kezdd el számba venni áldásaidat és adj hálát Istennek értük!

Amikor a férjeik meghaltak, Naomi, Ruth és Orpa szíve annyira összetört, átformálódott, hogy semmihez sem hasonlítható kötődés alakult ki közöttük. Aki nem ment át ilyesmin, annak nehéz ezt megérteni. Ez egy olyan közösség, amit nem a kor, a faj, neveltetés, beosztás hoz létre. Ha fájdalom ér, ne várj megértést vagy támogatást olyanoktól, akik még nem voltak ilyen helyzetben. Amíg nem látod meg benne Isten kegyelmének munkáját, áldozatnak érezheted magad, de amikor észreveszed az Ő kezét az életeden, elkezdesz előre haladni, új álmokat álmodni.

Amikor az élet hirtelen megváltozik, és az is nagy küzdelembe kerül, hogy egy újabb napot túlélj, emlékeztesd magad arra, hogy az ellenség nem ragadta ki a kormányt Isten kezéből. Isten pontosan tudja min mész keresztül, és még mindig van terve az életeddel. Bátorodj fel! A fájdalmad nyereséggé lesz. A győzelem küzdelemből születik. Kapaszkodj Isten kezébe, Ő át fog vinni ezen!

Naomi elhatározta, hogy visszaköltözik Betlehembe. Két menye is elindult vele. Naomi több ízben is próbálta Őket visszaküldeni a családjukhoz. Orpa vissza is fordult, Ruth viszont nem. Ruth, Naomi életéből megismerte Izráel Istenét, egy olyan Istent, akit soha nem akart többé elhagyni. Azt mondta az anyósának: „Ne unszolj, hogy elhagyjalak, hogy visszaforduljak tőled. Mert a hova te mégy, oda megyek, és a hol te megszállsz, ott szállok meg, néped az én népem, és Istened az én Istenem. A hol te meghalsz, ott halok meg, ott temessenek el engem is. Úgy tegyen velem az Úr akármit, hogy csak a halál választ el engem tőled.”

Micsoda különbség! Orpa is ott élt, ugyan azokkal az emberekkel együtt, mégsem érintette meg a szívét az, amit látott és halott Istenről. Orpa hasonlít ahhoz az emberhez, aki csak az értelmével fogja fel, amit hall, de aki a szívével is képes érteni, az tud csak úgy érezni, mint Ruth.

El tudod képzelni, hogy milyen helyzetben volt Ruth? Gyászolta elvesztett szeretteit, elhagyta régi otthonát, népét és Betlehemben pedig úgy néztek rá, mint egy idegenre. Nem volt egy fillérje sem, aggódott a jövője miatt, épphogy csak kilábalt az éhezésből, akkor hirtelen, Isten a feje tetejére állította a dolgokat! Az aratók elkezdték szándékosan marok számra elhagyogatni a kalászokat. Ruth kezdett meg nem érdemelt áldásokat felszedegetni. Miért, mert Boáz látta Ruth hűségét, ezért megparancsolta az aratóknak, hogy …hagyjatok ott a kalászokból hadd szedje fel…

Nem tudod, Isten mit mondott a Te életed felől. Ahogyan elkezded teljes szívedből, hűséggel keresni őt, hirtelen minden megváltozik. Ajtók nyílnak meg, lehetőségek adódnak, olyan emberek, akikről azt gondoltad, hogy észre sem vesznek, még csak nem is kedvelnek, elkezdenek szívességeket tenni neked. Meg nem érdemelt áldás száll rád. Így cselekszik Isten. Sőt, a történet úgy folyatódik, mint a legjobb bestseller! Boáz nevén szólította Ruthot, aztán… elvette feleségül. Többé nem kellet szedegetnie az elhullott kalászokat, hanem Ő lett a szántóföld tulajdonosa.

Hűsége jutalmaként bekerült a Megváltó családfájába, mint Dávid király dédnagymamája. (Ruth fia Obed, Oded fia Isai, Isai fia Dávid.)

Nem számít, hogy Isten honnan hívott el téged, nem lényeg, hogy Moáb mezejéről, a világ legzüllöttebb területéről jöttél. Ha megtérsz, és elfogadod a megváltás ajándékát, Isten téged is át tud formálni, be tud állítani az ő munkájába.

Isten áldásai csupán eszközök arra, hogy abba a helyzetbe hozzon, hogy tenni tudd az Ő akaratát. Az ellenség nem csupán a javaidra feni a fogát, hanem az életcélodra is! Amikor Isten ad neked valamit, azt akarja, hogy az Ő dicsőségére használd. Soha ne felejtsd el, hogy Isten a forrása mindannak amid van, és amid valaha lesz. Légy hálás!

RKM

Megjegyzés:

A gondolatok forrása a Biblián kívül a MAI IGE című folyóiratból származnak, melynek írója Bob Gass. Magyar nyelven negyedévre szóló kiadvány formájában megrendelhető a www.maiige.hu honlapon, vagy a következő címen: Mai Ige, 6201 Kiskőrös, Pf. 33.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kérlek, írd meg a véleményed!