Szeleburdi Bence és hiú Hanna menyegzője

augusztus 28, 2010    
Kategória: Hírek

Augusztus utolsó hétvégéjén Bence és Hanna örök hűséget esküdött egymásnak a két lelkipásztor atya közreműködésével, sok-sok vendég jelenlétében. Az eseményre Lórév, Zichy-kápolna helyett, az esősre forduló idő miatt Petykó major, sebtében templommá alakított istállójában került sor.

Ebben a rövid kis megemlékezésben eltekintünk a részletektől, kivételesen csak egyetlen momentumról, Hanna Édesapjának a néhány mondatos beszédéről számolunk be. Tesszük ezt azért, mert a viszonylag fiatalokból álló, közepesen temperamentumos gyülekezetünk előtt talán a kelleténél ritkábban fordulnak meg ilyen korú, sokat tapasztalt, sok jót, és kevésbé jót megélt bölcs lelkészek. Fogadjátok olyan szeretettel, amilyen szeretettel ezek a szavak az egyébként börtönlelkész édesapától elhangzottak.

Jó dolog, természetes, hogy jókívánságokkal, tanácsokkal halmozzák el a meghívottak az ifjú párt. Minden oka megvan a szülőknek élettapasztalatuk alapján, hogy néhány veszélyre, buktatóra felhívják a figyelmet, hiszen pontosan tudják, hogy mitől érdemes óvakodni, illetve óvni a gyerekeket.

Most azonban nem ezekről hallottunk. Egy édesapa Isten megelőző, megbocsájtó, örök szeretetét adta útravalóul azoknak, akiket nagyon, nagyon szeretet. János evangéliumában olvassuk: „Mi tehát azért szeretünk, mert ő előbb szeretett minket.” Ez kijelentő mondat. Nem felszólító, nem felkiáltó, nem óhajtó. A hangsúly az előbbön van, János a szeretet okát Istenben látja. A teológia ezt a megelőző szeretetet úgy hívja, hogy gratia prae-veriens (remélem így írják). Elénk jövő kegyelem.

Lukács evangéliumában hasonló a tékozló fiú példázatában az édesapa, aki a gyermeke elé futott, megcsókolta, átölelte (pedig ez, akkor még a tisztességes gyerekekkel sem volt szokás).

Az emberi módi olyan, hogy nagyon szeretem őt, mert kedves, mert jó, talpraesett, intelligens – a másik milyensége feltételezi, hogy én szeressem őt. Itt másról van szó: Bence szeleburdi, a Hanna hiú (derültség), de ezeket a Jóisten nem veszi figyelembe. Már akkor eléjük ment, amikor még ki sem tudták fejezni iránta érzett szeretetüket.

A gratia prae-veriens megbocsájtó, és nem ragaszkodik az igazsághoz. Ha tetszik, igaz-ságtalan, hiszen az igazság egyet jelentene a büntetéssel. Nem az isteni igazságosságról (iustitia Dei), valójában az isteni igazságtalanságról (iniustitia Dei) van szó, mert a megbocsájtás mindig igazságtalanság. Majd meglátjátok, lesz módotok eleget gyakorolni ezt az „igazságtalanságot” – hangzott – derültségünkre.

A gratia prae-veriens nem időhöz kötött, hanem örök. Jeremiásnál olvassuk: „Örök szeretettel szerettelek, azért vontalak magamhoz hűségesen.” Az Isten szeretete tehát megbocsájtó és örök. Az örök szó, csak az Isten szájába illik (egy teológiára járónak, és egy pap-lánynak ezt tudnia kell), mert egyébként még azt sem tudjuk, mit hoz a holnap.

Ady Endre viszont nem tanult teológiát, nagyváradi vagy pesti kávéházi barátaitól bizonyára nem halotta a gratia prae-verienst, de valahonnan nagyon jól tudta, mit jelent ez. Az Ádám hol vagy című versében ezt olvassuk:

És hogyha néha-néha győzök,
Ő járt, az Isten járt előttem,
Kivonta kardját, megelőzött.

Mi is ezt a megelőző, megbocsájtó, (okosan értelmezett) örök szeretetet kívánjuk Hannának és Bencének, na és persze magunknak is. Soha nem késő…

A.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

4 válasz   “Szeleburdi Bence és hiú Hanna menyegzője”
 1. Pallósné Sz Vilma szerint:

  Kedves Testvéreim!
  Nagy élményben volt részem ,hogy megláthattam vagyis betekinthettem e kedves esemény különlegességébe.Ugy éreztem mintha én is közöttetek lettem volna ismeretlenül is kivánok nagyon Boldog szép napokat, Istentől áldott házasságot és gyermekáldást mint nyilak a tegzében legyenek mindnyájan az Úr felkentjei.Legyetek ilyen kreativak mint a menyegzőtök volt. Szeretettel Vilma

 2. Muzslai Etelka szerint:

  Pénteken felhívott Hanna telefonon, hogy: Etám imádkozz, mert vihart és esőt mondanak holnapra, a menyegző napjára. Bátorítottam Hannát. Ne félj, akárhogyis lesz, Isten a legjobbat készíti az Őt szeretőknek. Így is lett. És szombat hajnalban eldöntöttük, hogy ok, akkor legyen a pajtában a menyegző, pakolás, rámolás, de mire az ifjú pár megérkezett minden készen lett, mintha mindig is oda terveztük volna ezt a csodás alkalmat. Isten tényleg a legjobbat készítette az Őt szeretöknek, mint mindig!
  Soha nem kell félnünk, ha nem úgy állnak a dolgok ahogyan mi elterveztük, ha Isten kezébe tettük az életünket, akkor nincs miért aggódni!!! Halleluja!
  Etelka

 3. Bulik Erika szerint:

  Pár hónapja annak hogy külditek a tanításokat nekem nagyon sokat épülök belőlük mindig alig várom a hétfőt és többször is meghallgatom a hétköznapok során ,annyira de annyira megáld felgerjeszti bennem a hitet a szeretetet ,érthető emészthető cselekvésre ösztönző ,picike 500 lelkes békés-megyei faluban élek nagyon -nagyon jó hogy vagytok és ilyenek vagytok .Isten áldását kívánom a gyülekezet életére és mindenki személyes életére.

Kérlek, írd meg a véleményed!