Találkozó a cigánypasztorizációról

május 14, 2009    
Kategória: Kitekintés

A Párbeszéd Házában, a jezsuiták vendégül látták a történelmi egyházak és a kisegyházak cigánymisszióval foglalkozó lelkészeit, munkatársait. Az alábbiakban szeretnék megosztani Veletek néhány megfontolandó gondolatot az elhangzottakból.

A cigánypasztorizáció karizmatikus tevékenység, belső érzékre van szükség a hatékonysághoz.

A történelem oktatás része kellene, hogy legyen a cigányság történetének, kultúrájának ismerete.

Bakai Péter azt fejtegette, hogy az evangélikus közösségek elenyésző része befogadó a cigányokkal szemben. Az első lépés szerinte a magyar gyülekezetek misszionálása, hogy megszülessen a missziós tudat, hogy a cigány emberek befogadottnak érezzék magukat.

2009-05-14_025950Csuhai József baptista lelkész szerint szintén a gyülekezetek befogadó készsége fontos. Tapasztalata alapján a roma gyülekezetek egy-egy, a Krisztust befogadó családból indultak ki. Jónak látja, hogy a roma gyülekezeteknek legyen magyar testvér gyülekezete.

A Kárpátaljáról érkezettek fontosnak tartották a táborok, találkozók, csendes napok tartását, cigány vezetők és munkatársak képzését. Az ébredési hullám megdöbbentő magasságait (és mélységeit) élték át. Roma munkatársnőjük Jolánka, diploma nélkül tanít gyerekeket írni, olvasni, akik közül 60-70-et sikeresen beiskoláztak. A gyerekekkel rendszeresen járnak szolgálni, mert szerinte a legfontosabb Isten munkáját vinni, és a bizalom.

Durkó Albert (szabadkeresztény helyett:) pünkösdi lelkész a beszámolóját, Kopasz Jenő uszkai munkásságának megemlítésével kezdte, melynek során egy egész falu megtért. Említette, hogy nem feszültségmentes, ha sok roma és magyar család alkot egy gyülekezetet. Munkájuknak négy pillére van: [1] Evangelizáció, megtérés, gondolkozásváltás. [2] Oktatás, mely hitéleti képzést, felzárkóztatást, szakmát adó képzést jelent. Az újjá születettek tapasztalata szerint igen befogadóak. [3] Munkaközvetítés, mert a munkáltatók 80%-a egyébként nem fogad romákat. [4] Munkahely teremtő programok, hálózat építés. Célszerű kihasználni azt, hogy a cigányok jobban elfogadnak partnerként cigányokat.

2009-05-14_030225Géza Atya, váci püspöki megbízott két roma munkatársával dolgozik, akik az evangélium és a cigányság felé egyaránt elkötelezettek. Szerinte missziós lelkület lényege a Filippiekhez írt 2. levélben olvasható. Ne a mi kultúránkat vigyük a cigányok közé, ne erőltessük rájuk, nem felemelni kell őket, hanem a kapcsolatképességet kell megteremteni, munkatársakat kell szerezni, akik lehetőleg cigányok. (Szombaton (május 16.) Gödöllőn lesz egy cigánytalálkozó, mindenkit szeretettel várnak.)

Bemutatkozott a jezsuiták Szeretet Iskolája. Ők nem a pasztorizáció oldaláról indultak, hanem úgy gondolták, a munkanélküliség, rossz helyzet oka a tudáshiány. Analfabétákat, magántanulókat, leányanyákat gyűjtöttek össze, mindenkivel külön foglalkoznak, végül hivatalos helyen levizsgáztatják őket. A cél, hogy szakmához jussanak. Egy-két fizetett tanár van, akik a tanítókat képezik ki. A hit ott kapcsolódik be, hogy vallják, a Szentlélek segítsége nélkül alkalmatlanok vagyunk a hétköznapi feladatok ellátására. Evangéliumi szeretettel jönnek össze, fontos a familiáris légkör. Tudatosan nagy szerepet szánnak a nőknek.

A Nem Adom Fel Alapítvány munkatársai igen sikeresnek minősítették a tavalyi koncertet, melynek anyagi és erkölcsi bevételét Böjte Csaba romániai missziójának ajánlották fel. Az idén is szeretnék megrendezni, a céljuk most az, hogy a fogyatékkal élők október 18-i koncertjének a kedvezményezettje a cigány társadalom legyen. A koncert, és a kísérő események során lehetőséget szeretnének adni a cigányság különböző értékeinek bemutatására. Hitelesek akarnak maradni, olyan partnereket keresnek, akik, nem csak elkezdik, folytatják is a munkát a Mitől jobb velük a világ? szellemiség keretében.

2009-05-14_030425A Peruból indult, Opus Christi Salvatoris Mundi, a Harmadik Világ Szegényeinek Szolgái Mozgalom magyarországi képviselője arról beszélt, hogy a mélyszegénység lassan nálunk is hasonló a Dél-Amerikai állapotokhoz. Ők Budapesten az Őr utcában üzemeltetnek egy oktatási intézményt, amelybe délután járnak a gyerekek a suli után. Ott készítik el a másnapi leckéjüket, közösen játszanak. A hétvégi programjaik közé tartozik a kirándulás, íjászat, lovaglás, nyáron kenutábor, zarándoklat. Alapvető érték és cél az Istenhez közelítés, Don Bosco pedagógiáját követik. Rendszeresen látogatják a szülőket, tartanak nyílt napot a számukra.

Magyarné Balogh Erzsébet a Református Missziói Központ igazgatója szerint a legfontosabb az útkeresés, közös gondolkodás, imádkozás, a Szentlélek vezetése. Két irányban kell munkálkodni: a meglévő gyülekezetek felé, mert nem nyitottak, illetve a cigányok, fogyatékkal élők, iszákosok… felé. Keresik azokat, akik erre vállalkoznak, ezek képzését szeretnék megoldani. Fontosnak tartják a felekezetközi és civil szervezetekkel való kapcsolatokat, szakmisszióra törekszenek. Iskola előtti felkészítést szerveznek gyerekeknek, szülőknek, és iskolai felzárkóztató programokat. Igyekeznek cigány munkatársakkal dolgozni, ők inkább monitorozzák, felügyelik a munkát. A Bethesda Kórházzal közösen egészségügyi szűrőprogramot szerveztek, 800 vizsgálatot végeztek el. A családi táborozási programjukban 120/40 a magyar és roma családok aránya.

2009-05-14_030653Fialovszky Magdolna elmondta, hogy cigány és nem cigány keresztény asszonyok szövetségének a létrehozásán dolgoznak, mert a nők szerepe a cigányság körében igen nagy. Közhasznú egyesület formájában a béke hangja szeretnének lenni. Egy kiáltványt, javaslatot készítettek a jelenlegi probléma megoldására. Finta Arina Aisa egy éneket adott elő, a jelenlevő indiai lelkész tiszteletére.

A házigazda P. Hofher József végül kiemelte Durkó Albert korábbi gondolatát, hogy végre a seb körül, melyet az utóbbi idők eseményei okoztak, össze tudtunk jönni felelősséggel gondolkozni, egymás munkáját segíteni.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

5 válasz   “Találkozó a cigánypasztorizációról”
 1. Somodiné dr. Dobó Katalin szerint:

  Gratulálok a cikkhez, jó volt olvasni mind tartalmában mind formájában, le is másoltam, mert én is készülök „cigányos” témából!

  Üdvözlet!

 2. SzFeri szerint:

  Szia Attila!

  Örültem a cikknek, jó volt olvasni, hogy van egy a kedzeményezés is.
  Van 1-2 nagyon jó gondolat, pl az, hogy a roma gyülekezeteknek legyen magyar testvér gyülekezete!
  Az oktatás is egy jó ötlet, bár kevésbé tűnik szelleminek, de a gyakorlati haszna valóban fontos lehet társadalmi szinten.

  A Durkó Albert szabadkeresztény lelkész? Nem pünkösdi? :-)

 3. Jeney A. szerint:

  Persze, hogy pünkösdi – köszi. Ha már szóbahoztad még néhány D.A.-ról, amit a weben találtam:

  Jelenlegi szolgálat: EPK Országos Cigánymisszió, misszióvezető, Keresztény Népfőiskola igazgató, Mégis van Remény Egyesület elnök, Méhkeréki, Békési lelkipásztor. Korábbi szolgálatok: Paksi lelkipásztor

  Megtérésem története: 10 évesen megérintett az Úr, hogy eljövetele közel van, el kell készüljek rá. Óriási szomjúsággal fordultam Isten felé, megtértem, Szent Szellem keresztséget kaptam és rögtön elkezdtem szolgálni. Öregek látogatása, imaház takarítás, program szervezés stb. minden amire nem kaptam sehonnan felkérést, de látva a szükséget igyekeztem betölteni azt.

  Kedvenc ige: Efézus 2:8-10 Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és ez nem tőletek van: Isten ajándéka ez; Nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék. Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén Általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre, a melyeket előre elkészített az Isten, hogy azokban járjunk.

  Kedvenc idézet: „Hajnalhasadás előtt legsötétebb az éjszaka!”

  Egymondatos önjellemzés: Isten kegyelméből vagyok, aki vagyok, miközben minden vágyam az, hogy meg legyen elégedve velem…

  Kedvenc időtöltés: természetjárás

 4. Vincze Gábor szerint:

  Köszönöm ezt a kitűnő cikket, reményt keltő, hogy sok ember és egyház szívén viseli a romák helyzetét, hiszem, hogy a szeretet fog győzni Magyarországon is!

 5. cigány szerint:

  méhkeréken már tőbb választás előtt is felmerűlt a cigánykérdés betelepités de hálaistennek nem került rá sor ott jol elvannak egymással román és nem román emberek ott is vannak jok és rosszakarok de isten mindenkit figyel és értékel

Kérlek, írd meg a véleményed!