Vajda Gábor: Engedelmesség mindhalálig

április 22, 2012    
Kategória: Hanganyag

2012. április 22.

Amikor megtérünk, akkor Jézussal, mint Királlyal kötünk szövetséget, s életünket neki átadva, meghívjuk őt, hogy az életünk fölött uralkodjon. Ő az Úr, mi pedig a szolgák vagyunk, akik az ő akaratát teljesítjük.

Ahogy a szolgák uruk kezére néznek, vagy a szolgáló úrnője kezére néz, úgy nézünk mi Istenünkre, az ÚRra, míg meg nem könyörül rajtunk.(Zsolt123,2)

A szolga az Ura kezét, pillantását fürkészve tudja, hogy mi a dolga. Jézus földi élete során ugyancsak szolga volt, aki az Atya akaratát tette folyamatosan. Bár volt saját gondolata, véleménye, mégis az Atyának tökéletes engedelmességben élt, ezzel példát adva nekünk, hogy mi is így tegyünk. Amikor megtérünk, akkor meghalunk önmagunknak, s úgy döntünk, hogy Jézus életét éljük továbbra.

Jézus teljes engedelmességben leélt bűntelen életének vége az ártatlan kereszthalál lett, amit önként vállalt az Atya iránti szeretetből. Jézushoz hasonlóan az apostolok is bemutatták a mindhalálig vállalt engedelmességet az életük során. Istvánt például megkövezték, Pétert fejjel lefelé feszítették meg, Pált lefejezték, Andrást keresztre feszítették, Jakabot a jeruzsálemi templom tetejéről dobták le, s miután az esést túlélte, agyon verték botokkal, így halt mártírhalált, és a sort még folytathatnánk. János apostol volt az egyedüli, aki természetes halállal halt meg, bár a Krisztusért vállalt fizikai szenvedésektől ő sem menekült meg.

Az elmúlt évek és évtizedek során szerte a világban számos alkalommal haltak és halnak meg keresztények, s mártírhalálukkal Istent dicsőítik meg. Tudjuk azonban, hogy megmondatott, ha a világ gyűlöl bennünket, az Úr Jézust már előbb gyűlölte. Az üldözésektől Európa, sőt a világ egyetlen zuga sem lehet mentes, és ha sorsrészünk a Krisztusért vállalt szenvedés vagy mártírhalál, akkor tudnunk kell, hogy aki mindvégig kitart, az üdvözül csak.

Jézus a vérét adta értünk, s amikor megtérésünkkor ezt a vért, mint kegyelmet elfogadjuk, tudnunk kell, hogy a szövetségkötésünk azt is tartalmazza, hogy „cserébe” az Úr elkérheti a mi vérünket is, amivel megmutathatjuk, hogy az életünk neki már akkor teljesen odaadtuk, amikor az ő halálát elfogadtuk. A szövetségkötés tartalmazza a mindhalálig való engedelmességet, és a mártírhalált is, ezt jó ha tudjuk.

Készen állunk a Krisztusért vállalt szenvedésekre, arra, hogy mindvégig kitartsunk és mindhalálig engedelmességben járjunk?

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

mp3 letöltése 13,2 MB 57:30
Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kérlek, írd meg a véleményed!