Vajda Gábor: Ismerjük hát meg, törekedjünk megismerni az Urat! (Hós6,3)

július 1, 2012    
Kategória: Hanganyag

2012. június 30.

Amikor megtérünk, Jézus kiragad bennünket az örök halálból és kárhozatból, és döntésünkkel elkezdődik az örök életünk, ami nem más, mint Isten egyre mélyebb és mélyebb megismerése (Jn.17,3). Az Istennel való kapcsolatunkban a megtéréstől az Úrral való találkozásig mindannyian egy folyamaton megyünk át, ami az első szeretet tüzével kezdődik, amikor a megváltás iránti hála miatt a szívünk teljességéből fordulunk az Úr felé. Miután ez a tűz lankad, az ember mesterségesen igyekszik a buzgalom látszatát fenntartani, ami azonban törvénykezéshez vezet. Ez után a szakasz után átlendülünk, s Isten kegyelmének széles és tág terére érkezünk. Ha nem vigyázunk, ekkor – az igazsághoz való ragaszkodás nélkül – bűnökbe is eshetünk. A kegyelem időszakát a szabadság követi, ahol megtanuljuk, hogyan lehet egyre inkább Isten értékrendje szerint élni. Ez után jön az elkötelezettség az Úr iránt, majd a teljes engedelmesség, Jézus mintájára. Végül mindezek után eljuthatunk a barátság, majd a szerelem és végül a szentség egyre keskenyebbé és szűkebbé váló sávjára, ahol már teljesen Istennek élünk, és az ördögnek vagy a test cselekedeteinek helyet egyáltalán nem adunk.

Ha a Siralom völgyén mennek is át, források völgyévé teszik azt, az őszi eső is elárasztja áldásával. (Zsolt.84,7)

Isten felhasználja az életkörülményeinket, a megélt nehéz helyzeteket is arra, hogy a leckéket megtanulva, a próbák és megrázatások közt az Úrba kapaszkodva, később e nehéz időszakok áldásaiból táplálkozzunk. Isten ismeretében nem állhatunk meg, folyamatosan előre kell lépnünk, hogy egy nap az Úr színe előtt megállhassunk. Az időnként előforduló stagnálások vagy éppen visszaesések ellen pedig a legtöbbet Lukács 11:5-8 alapján tehetünk:

Azután így szólt hozzájuk: „Ki az közületek, akinek van egy barátja, és elmegy hozzá éjfélkor, és ezt mondja neki: Barátom, adj nekem kölcsön három kenyeret, mert útról érkezett egy barátom, és nincs mit elébe tegyek; – és az így válaszolna belülről: Ne zaklass engem, az ajtó már be van zárva, és velem együtt gyermekeim is ágyban vannak; nem kelhetek fel, hogy adjak neked! Mondom nektek, ha nem is kelne fel, és nem is adna neki azért, mert barátja, tolakodása miatt fel fog kelni, és megadja neki, amire szüksége van.”(Lk11,5-8)

Ahogy az Istennel való kapcsolatunk egyre mélyül, az életünk egyre több gyümölcsöt terem Isten dicsőségére!

Nem ti választottatok ki engem, hanem én választottalak ki, és rendeltelek titeket arra, hogy elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és gyümölcsötök megmaradjon, hogy bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek. (Jn.15,16)

Hanganyag: a lejátszáshoz Adobe Flash Player (9-es vagy újabb verzió) szükséges, amelynek a legfrissebb változata letölthető innen, valamint a böngészőben engedélyezni kell a JavaScriptet is.

mp3 letöltése 11,9 MB 51:56
Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Kérlek, írd meg a véleményed!