Vincze Gábor: A magvető példázata

december 11, 2011    
Kategória: Hanganyag

2011. december 10.

„A magvető az igét veti. Akik az útfélen vannak: oda hull az ige; de amikor meghallják, azonnal jön a Sátán, és kiragadja a beléjük vetett igét. Akiknél a mag a sziklás talajra hullott: amikor meghallják az igét, azonnal örömmel fogadják, de nem gyökerezik meg bennük, ezért csak ideig való, és ha nyomorúságot vagy üldözést kell szenvedniük az ige miatt, azonnal eltántorodnak. Másoknál a tövisek közé hullott a mag: ezek meghallják az igét, de e világ gondja, a gazdagság csábítása, vagy egyéb dolgok megkívánása megfojtja az igét, úgyhogy ez sem hoz termést. Akiknél a jó földbe hullott a mag: ezek hallgatják az igét, befogadják, és az egyik harmincszoros, a másik hatvanszoros és némelyik százszoros termést hoz.” (Mk.4,14-20)

Jézus leginkább példázatokban tanította az embereket és szemléletes képeket használt arra, hogy beszéljen a legfontosabb üzenetéről, az Isten Királyságról. A magvető története az első olyan példázat, ami egy kulcsot adhat a Királyság megértéséhez. Jézus úgy gondolta, hogy aki ennek üzenetét megérti, annak a többi is könnyen értelmezhetővé válik.

Hogyan kapcsolódik ez az igerész a Királyság témájához? Miért olyan kulcsfontosságú ennek az üzenetnek a megértése és a gyakorlatban való hasznosítása?

A példázat négy esetről beszél nekünk, vagyis a jó földbe, a tövises földbe, a köves földbe és az út szélére esett magokról. Ez a négyféle föld mindegyike ott lehet a mi szívünkben is. A mag pedig az Isten Királyságáról szóló üzenet, ami a mi szívünkbe is belehullott. Amikor megvizsgáljuk az életünk területeit, akkor milyen talajt találunk a szívünkben, fel tudtak-e növekedni a Királyság magjai? Tudtak-e ezek a magok sokszoros termést hozni az életünkben? Vannak-e olyan területek az életünkben, ahová nem tudott behatolni a Királyság, ahol gyümölcstelenné vált az életünk?

Ha szembesülünk azzal, hogy az életünkben vannak olyan helyek, ahol nem Isten szerint, az Ő tetszésére történnek a dolgok, akkor kérnünk kell Isten kegyelmét, hogy segítsen megtisztítani a szívünk földjét a kövektől és tövisektől és ne is engedje, hogy megkeményedjen a szívünk. Kezdjünk el hálát adni a nehézségeinkért, a problémáinkért, mert Isten mindent tudatosan enged meg az életünkben és a kényelmetlenségeink oka jó részt a szívünk talajának puhítása és alkalmassá tétele arra, hogy az Ige magja sokszoros termést tudjon hozni.

Hagyjuk, hogy Isten munkálkodjon az életünkben és átformáljon bennünk bármit, ami segíti, hogy hatékonyabbak legyünk az Ő Királyságában és tudjon használni bennünket a sokszoros gyümölcstermésre.

mp3 letöltése 10,3 MB 45:08
Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Comments

Egy válasz   “Vincze Gábor: A magvető példázata”
  1. BRNA ERIKA szerint:

    Ez nagyon jó itt van szeretet.

Kérlek, írd meg a véleményed!